DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
USA

Ericsson: Reális cél lehet a futamgyőzelem

Azok után, hogy kiszorult az F1-ből, majd az IndyCarba igazolt, Marcus Ericsson magasra tette a megugrandó lécet magának: futamot akar nyerni 2019-ben a Schmidt Peterson Motorsport színeiben.

Marcus Ericsson négy szezon után szorult ki a Formula-1-ből, azóta viszont csak két tesztnapja volt, amikor új csapata, az IndyCar-istálló Schmidt Peterson Motorsports gépét tesztelhette Sebringben. A svéd viszont úgy véli, ennek a kevés kilométernek is sikerült úgy eltelnie, hogy körről körre javulni tudott.

A két tesztnap között jelentős idő telt el, erről az ex-sauberes svéd így nyilatkozott a Motorsport.comnak: „Nagyon jól alakult a második teszt, tudtam építeni a decemberben szerzett tapasztalatokra. Leginkább megint különböző beállításokat próbálgattunk és átrágtuk magunkat rengeteg olyan dolgon, ami hasznos lehet majd St. Pete előtt.”

Ericsson egyelőre egy alapot szeretne összerakni magának. „Próbálok viszonyítási pontokat találni, hogy melyik változás mivel jár az autón, illetve hogy változik ekkor az autó egyensúlya. Ez az alapötlet: hogy én tudjam, mire számíthatok az autótól, és hogy a csapat mire számíthat tőlem. Hogy mit szeretek és mit nem. Rengeteg dolgot megnéztünk. Aztán persze ott van a vezetés is, a legalapvetőbb dolgok. Minden egyes körrel rengeteget tanulok az IndyCar autóiról, ugyanis nem egyszerű gépek. Nehéz belőle mindent kihozni.”

00118022_201



Nemrég Ericsson rutinos Indy-menő csapattársa, James Hinchcliffe mondta el, hogy számára meglepően hasonló kettejük stílusa. Az újonc Ericsson szerint ez sokat segíthet abban, hogy az SPM-ből az IndyCar egyik élcsapata lehessen. „Úgy gondolom, nagyon pozitív meglepetés volt az, hogy ennyire hasonló visszajelzéseket adunk, és ennyire hasonló dolgokat várunk egy versenyautótól” - fogalmaz Ericsson. „Ezen mindig elgondolkozik az ember, mielőtt találkozik az új csapattárssal, hogy mennyire jó lenne, ha egyfelé mutatnának a gondolataink az autó beállításakor. Pláne sokat segít majd ez a szabadedzéseken, azok ugyanis kifejezetten rövidek. Ha James talál majd egy olyan dolgot, ami neki működik, ezek alapján valószínűleg nekem is fog, ugyanez pedig visszafelé is igaz lesz. Ez felgyorsítja majd a megfelelő beállítás keresését.”

Ericssonnak az F1-ben a pontszerzés is ritkán jött össze, viszont annak idején, még a GP2-ben rögtön újoncként futamot tudott nyerni. Hasonló a célja most is. „Ez a cél, ez kell, hogy legyen a cél. Viszont a top srácok nálam sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek ezeken a típusú pályákon, szóval nyilván nem lesz egyszerű. De nagyszerű csapat áll mögöttem, a főszponzor is növeli a befektetését, ez szintén segíteni fog, így pedig nagyon magabiztos vagyok azzal kapcsolatban, hogy győzelmi esélyeink mindenképp lehetnek. Egy biztos, mindig a legtetejét kell megcélozni, hogy elérhessünk valamit. Nekem ez a célom idén: futamot nyerni és a lehető legtöbbet harcolni elöl. Nem egyszerű, de megvalósítható.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: