DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

Egy csapat vitt majdnem mindent Amerikában

Roger Penske az egyetemes amerikai autósportélet legsikeresebb csapat- és autótulajdonosa. Istállója, a Team Penske 2018-ban is nagyot ment, és sikert sikerre halmozott, méghozzá olyannyira, hogy majdnem mindent be is zsákolt.

Roger Penske már az idei év megkezdésekor az Indy 500-ak történetének messze-messze legsikeresebb autó- és/vagy csapattulajdonosa volt, 2018-ban pedig erre még egy lapáttal rá tudott tenni: Will Power révén bezsebelhette tizenhetedik Indy 500-sikerét csapattulajdonosként, a vonatkozó összevetésben pedig, ahogy eddig sem volt hozzá közel s távol sem senki, most még messzebbre kerültek.

Persze a Team Penske nagyon régóta nem csak az open wheel-versenyzésben van jelen, hanem a stock car-szakágban is, idén pedig ennek is megvolt az eredménye: az istálló 2012 és Brad Keselowski után a második NASCAR Cup Series-bajnoki címét ünnepelhette, miután Joey Logano meg tudta nyerni a szezonzáró Homestead-i futamot.

Arról már szó esett, hogy az IndyCar-versenyzésben Roger Penske csapata szerezte meg, immár tizenhetedszer, az Indy 500 első helyét, de a NASCAR-ban is sikerült egy igencsak nagy presztízsű versenyt, az Indianapolis Motor Speedwayen megrendezett Big Machine Vodka 400-at. Egy héttel később, Las Vegasban a csapat egy igen komoly mérföldkőhöz érkezett, ugyanis az IndyCarban és a NASCAR-ban összességében már ötszázadik győzelmét szerezte Brad Keselowski révén.

logano



A Team Penske tehát majdnem minden jelentős elismerést vitt, mindössze két dolog nem jött össze a csapat versenyzőinek: az IndyCar bajnoki címéért folytatott csatában Will Power végül a harmadik helyre futott be a ganassis Scott Dixon és az andrettis Alexander Rossi mögött, míg a NASCAR legfontosabb versenyén, a Daytona 500-on a legjobb penskés, Logano negyedik lett.

A csapattulajdonos-legenda mindenesetre örül a sikereknek a söprés nélkül is. „Mind-mind egy nagyon különleges mérföldkő” - mondja Penske az indycar.com weboldalán. „Nyertünk már harminchárom bajnoki címet az IndyCarban, számos alkalommal megnyertük az Indy 500-at, a NASCAR-ban összejött a Southern 500-siker is, most meg a bajnoki cím - álmomban nem gondoltam volna, mikor belekezdtem, hogy ennyi sikerben lesz részünk.”

Az IndyCarban az istálló 203, összesen, a NASCAR-t is beleszámítva 504 futamgyőzelemnél tart. Penske a legfrissebb sikerről, a NASCAR-bajnoki címről így beszélt: „Az, hogy ott tudtunk lenni a bajnoki címért folytatott csata szereplői között, és hogy Joey tisztán le tudta győzni a három ellenfelét, egy nagy-nagy csapatmunka eredménye.”

Roger Penske hiába 81 éves, a Kapitány nem akar lassítani - hamarosan Ausztráliában lesz jelenése. „Csütörtök reggel repülök Ausztráliába” - utalt arra, hogy néhány éve ott is van már csapata, a Supercars-bajnokságban. „Jelenleg 14 ponttal vezetünk Scott McLaughlinnal összetettben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: