DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
USA

Alonsót nem rettenti el az IndyCartól Wickens balesete

Fernando Alonso azt mondja, nem fog nagy szerepet játszani 2019-es terveinek meghozatalában, hogy az autósport csúcskategóriái közül az IndyCarban a legnagyobb a sérülésveszély – mint arra legutóbb Robert Wickens szörnyű bukása emlékeztetett.

A kanadai Wickens kar- és lábtörésekkel, valamint gerinc- és tüdősérüléssel vészelte csak át az IndyCar múlt hétvégi fordulóján történt balesetét a poconói oválpályán. Hogy szerzett-e maradandó egészségkárosodást, arról a legutóbbi jelentésében még a kórház sem tudott nyilatkozni, s jelenleg az egész motorsportvilág a pilóta teljes felépülésének drukkol.

Napjaink extrabiztonságos autósportjának élvonalában a sérülések jelentős része az IndyCarban, azon belül is az oválpályákon születik – szintén a poconói pálya volt 2015-ben Justin Wilson végzetes balesetének helyszíne.

alonso_6



Alonso eközben nem titkoltan kacérkodik annak gondolatával, hogy F1-es karrierjének lezárását követően jövőre visszatérjen az IndyCarba – az Indianapolis 500 mindenképpen a napirendjén van még, de a teljes szezonos részvételét sem lehet kizárni. Amikor a Belga Nagydíj hétvégéjén felvetették a spanyolnak, nem tántorította-e el őt amerikai tervétől Wickens horrorbukása, Alonso a szakma talán legnagyobb közhelyét és igazságát vette elő:

„Az autósport veszélyes. Minden formája az, a gokartoktól kezdve az IndyCarig. Természetesen ezt a tényezőt is számításba fogom venni, amikor döntök a jövő évemről. De nem mondanám, hogy ennek a ténynek túl nagy hatása lesz rá. Jelenleg az a legfontosabb, hogy Robert rendben legyen, és szorítunk érte” – mondta a kétszeres világbajnok.

„Az autósport mindig is veszélyes marad. Néhány hónappal ezelőtt [Pietro] Fittipaldi itt az Eau Rouge-ban csúszott neki a falnak, és pár hónapba telt, mire felépült. Vezetés közben nincs bennünk ez a veszélyérzet, de időről időre újból felfedezzük, hogy micsoda kockázatokkal is jár még mindig ez a sport.”

Bár az közismert, hogy a spanyol szeretne még idén egy IndyCar-teszten ismét pályára lépni, azt ismét nyomatékosította, hogy ebből nem érdemes semmiféle következtetést levonnunk 2019-es terveit illetően.

„Nem százszázalékosan biztos, hogy meg fog történni, de szeretnék részt venni egy teszten. Már tavaly is megnyílt a lehetőség arra, hogy egy épített pályán is kipróbáljam az IndyCar autóját, de akkor nem tudtuk összeegyeztetni az időpontot. Remélhetőleg most sikerülni fog. De ennek még mindig nem lesz semmi köze ahhoz, hogy mit fogok csinálni jövőre. Egyszerűen csak szeretek különféle autókat kipróbálni, így amikor felajánlanak bármilyen tesztlehetőséget, megpróbálom azt begyömöszölni a naptáramba” – árulta el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: