DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

IndyCar: Inkább akkor ne legyen kerítés

Paul Tracy, 2003-as Champ Car bajnok arra sürgeti az IndyCar döntéshozóit, hogy kezdjenek valamit a jelenlegi kerítésekkel, ugyanis néha talán jobban járnának a versenyzők, ha kirepülnének a pályáról.

Robert Wickens a vasárnapi, Poconói 500-ason szenvedett súlyos balesetet, melyben több végtagja eltört, gerincsérülést szenvedett és zúzódott a tüdeje is. Hunter-Reay autóját megmászva szállt bele a kerítésbe Wickens, majd az egyik tartóoszlopnak ütközve végeláthatatlan pörgésbe kezdett az autója. A balesetről ezen a linken találhatnak videót.

Paul Tracy, aki a hétvégi versenyt az NBCSN kommentátoraként izgulta végig, azonnal felhívta a sport vezetőinek figyelmét arra, hogy a jelenlegi kerítések nem biztonságosak. Szerinte valami más megoldást kellene kitalálniuk arra, hogy az autókat és a szétszóródó törmelékeket a pályán tartsák.

Két órán át tartott, hogy helyrehozzák a kerítést


„Nagyon örültem, mikor hallottam, hogy Wickens rendbe fog jönni” – írta ki Tracy az egyik közösségi oldalra. „De ez megint túl közel volt ahhoz, hogy kényelmesen hátradőljünk. Régóta halogatja már ez a sport azt, hogy hogyan is tartsuk a pályán belül az autókat és a törmelékeket, kerítések, oszlopok és kábelek nélkül. Ha én ültem volna abban az autóban, inkább kirepülök a parkból! Már elvesztettük emiatt Dan Wheldont, de Dario Franchittire és most Robert Wickensre is nagyon vigyáztak odafent.”

„De most talán eljött az ideje, hogy egy versenyzőkből és szurkolókból álló közösség felszólaljon a biztonság érdekében. Tisztában vagyok vele, hogy a versenyzés egy veszélyes játék, de mindig lehet rajta javítani.”

A versenyt ezután az incidens után 2 órára félbe kellett szakítani, ennyi időbe telt ugyanis, amíg kijavították a megrongálódott oszlopot és a kerítést.

„Minden elismerésem Sebastien Bourdais-nak, aki tudta, hogy milyen egy ekkora balesetet megélni, de mégis elég tökös volt ahhoz, hogy visszaüljön és élete egyik legjobb oválját teljesítse. Elnézést kérek a megnyilvánulásomért, csak hangosan gondolkoztam. Dugjuk össze mindannyian a fejünket, hogy kitaláljunk egy biztonságosabb, ugyanakkor költséghatékony megoldást” – mondta Tracy a RaceFans.net számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: