DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

229 élen töltött kör sem volt elég a győzelemhez az IndyCarban

Hiába nézett ki úgy, hogy sétagalopp lesz a bajnoki címvédő Josef Newgarden számára az idei IndyCar-szezon negyedik oválversenye, az amerikait hihetetlen pech sújtotta. A furcsa végjáték James Hinchcliffe-nek jött ki legjobban.

Penske-hengerre lehetett számítani a 2018-as IndyCar-szezon tizenegyedik hétvégéjén, amelyből az Iowa Corn 300 a negyedik oválverseny volt. A pole-ból induló ausztrál Will Power eljött az élen, mögé besorolt a bajnoki címvédő Josef Newgarden is, minden adott volt a papírforma eredményhez.

A 24. körben aztán Powernek nem jött ki jól Marco Andretti lekörözése, így hát jött a csapattárs, és ha már jött, Newgarden innentől nagyon sokáig, egészen a verseny végéig szinte minden kört az élen töltött. Nem zavarta meg őt az sem, hogy sárga zászlót először szinte csak a verseny felénél, a 139. körben lengettek, illetve az is jól jött ki neki, hogy nem volt teljesen tiszta, mikor és miért van nyitva, illetve zárva a bokszutca a sárga zászlós periódus alatt.

wickens



Newgarden tehát ekkor még magabiztosan vezetett, mögötte viszont nagyon jól ment mindkét SPM-Honda, James Hinchcliffe és a honfitárs Robert Wickens is. A két kanadai fokozatosan egyre közelebb zárkózott a penskéshez, rajtuk kívül pedig jól ment a tavalyi Indy 500-győztes Szato is, igaz, a japánnál jó szokásához híven hajszálon függött nem egy és nem két alkalommal, hogy megelőz valakit, esetleg falhoz csapja-e saját és riválisa autóját is.

A verseny utolsó negyede felé haladva Newgarden és Hinchcliffe adogatta oda és vissza egymásnak az első helyet, de a forgatókönyv alapvetően nem változott, és az amerikai volt többet az élen.

Egészen a verseny végéig viszonylagos nyugalom volt (már amennyire egy egymérföldes oválon, rengeteg előzés mellett nyugalomról lehet beszélni) a pályán, a leginkább említésre méltó esemény az volt, hogy úgy nézett ki, Spencer Pigot elkezd az élmezőnyből egyre hátrébb csúszni, helyét pedig a harmadik helyen Robert Wickens vette át.

 

Hét körrel a leintés előtt aztán ismét jött a sárga, ugyanis Ed Carpenter autója elindult keresztbe a kettes kanyarban, Szato pedig, bár autója végül megúszta, nem tudta őt teljesen elkerülni, így pedig némi törmelék került a pályára.

Amint a bokszutca megnyílt, sorban bement egy utolsó cserére Newgarden, Wickens, Rahal, Pagenaud és Carpenter is, arra appellálva, hogy friss gumikkal jobb helyzetben lehetnek az utolsó néhány körben, amikor ismét szabad lesz a versenyzés, erre azonban végül nem került már sor, és sárga zászló alatt futottak be.

A futamot így végül James Hinchcliffe nyerte a messze legjobb eredményét elérő Spencer Pigot előtt, Szato pedig végül így vagy úgy, de be tudott futni harmadikként. Newgarden hiába töltötte az élen messze a legtöbb kört, végül csak negyedik lett, egy szerencséje, hogy a bajnoki tabellán a futam előtt előtte álló Scott Dixon, Ryan Hunter-Reay és Alexander Rossi is mögötte végzett, sőt, a top 10-be hármójuk közül egyedül Rossi fért be. Mindössze négyen fejezték be körön belül a versenyt a győztes Hinchcliffe-hez képest.1

Az Iowa Corn 300 végeredménye:

indyvégeredmény

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: