DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
USA

„Világklasszis versenyzőt” ígért a McLaren első embere az IndyCarnak

A McLaren első embere, Zak Brown a hétvégén Detroitban volt, és az ottani versenyhétvégén tárgyalt a potenciális partnerekkel arról, hogy 2019-ben beszálljon csapatával az IndyCarba. A főnök világklasszis versenyzőt ígért.

Egyre inkább konkretizálódnak a McLaren tervei azzal kapcsolatban, amit eddig legfeljebb közepesen jól megalapozott pletykaként kezelhettünk: hogy csapatot indítsanak az IndyCarban. Legalábbis erre engednek következtetni Zak Brown ügyvezető egyre magabiztosabb nyilatkozatai is...

A McLaren első embere a hétvégén Detroitban tartózkodott, ahol hogy, hogy nem, az IndyCar mezőnye is vendégeskedett egy duplaforduló kapcsán (itt az első futamot végül Dixon, a másodikat egy hosszadalmas csúszás után Hunter-Reay nyerte meg), és ha már ott volt, tárgyalt is potenciális partnerjelöltekkel, akikkel adott esetben társulhatna, ha az IndyCar-projekt tényleg létrejönne Wokingban.

Az amerikai Auto Week portál szerint Brown elmondta, amennyiben tényleg jönne csapatával az IndyCarba, egy világklasszis pilótát is hozna magával, ez pedig sokak szerint csak és kizárólag egyetlen embert jelenthet: Fernando Alonsót. Az is valószínűnek látszik, hogy a spanyol versenyző egynél több futamra érkezne a 2019-es szezonra, sőt, akár a teljes szezonos szerepvállalás is elképzelhető.

00118006_814



A tárgyalások kapcsán az Auto Week megszólaltatta a Honda Performance Development első emberét, Art St. Cyrt is, aki így nyilatkozott: „Nagyszerű lenne, ha egy ilyen kaliberű versenyző érkezne a bajnokságba, de vannak még tisztázásre váró részletek.”

És ha már Honda: Brown a maga részéről egyelőre még nem kötelezte el magát az IndyCar egyik motorszállítója mellett sem. „Pontosan ugyanannyira szívesen dolgoznánk együtt a Chevrolet-vel, mint a Hondával. Meghallgatjuk mindkét felet és azt, amit mondani szeretnének nekünk, közben pedig tovább kutatodunk a lehetőségeinket illetően.”

00118006_840

Az előzetes nyilatkozatok szerint a McLaren (egyelőre legalábbis) valamelyik már ott lévő istállóval kötne partnerséget, viszont érdekes módon pont az IndyCar legnagyobb csapatainak vezetői gondolják úgy, hogy erre semmi szükség. „Beszéltem Zakkel, és elmondtam neki, remélem, jönnek. Egy ilyen csapat érkezése óriási előrelépés lehetne a bajnokság minden szereplőjének. Igazság szerint kőkemény ellenfél lennének a tapasztalatukkal, ahogy már azok voltak tavaly is a Hondával, viszont úgy gondolom, meg kellene tartaniuk a McLaren nevet és nem összeállni senkivel” - szögezte le a Team Penske alapítója, Roger Penske.

Mike Hull is hasonlóan nyilatkozott a Chip Ganassi Racing részéről. „Tisztában vagyok a McLaren történelmével, ennek fényében pláne meglepő, hogy partnert keresnek a csapatindításhoz. Saját istállóval kellene jönniük, és nem csak beugróként.”

Bobby Rahal, az RLL Racing első embere elmondta, őket a McLaren részéről egyelőre senki nem kereste meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: