DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
USA

Bajnoki elismerés Alonsónak

Aki azt gondolta, hogy Fernando Alonso már csak a nevéből él, nagyot tévedett. Májusban, az Indy 500-on elképesztő vezetői tudásról tett tanúbizonyságot, bajnokok is elismerik teljesítményét.

Sokan féltették Fernando Alonsót az indianapolisi kalandtól, ugyanis teljesen nulla oválpályás tapasztalattal a háta mögött döntötte el, hogy az Andretti Autosport által felkészített McLarennel a Monacói Nagydíj helyett inkább a világ leghíresebb 500 mérföldes versenyén vesz részt.

Michael Andretti mellett többek között Gil de Ferran, korábbi kétszeres IndyCar-bajnok is pártfogásába vette a spanyolt, aki az első naptól kezdve nagyon ráérzett az oválpályás versenyzésre. Egyetlen pillanatra sem félt a katlanban, néhány kör elteltével máris simán teljesítette a selejtezőszintet, majd napról napra tovább gyorsult.

Az időmérő edzésen is bekerült a legjobb tízbe, a versenyen pedig szintén bámulatos teljesítményt nyújtott. A forgalomban autózás sem okozott gondot Alonsónak (pedig ettől féltették a legtöbben), huzamos ideig vezette is a versenyt, pontosan 27 körön át. Végül ugyanaz okozta a vesztét, mint a Formula-1-ben is olyan sokszor az elmúlt években, a Honda-erőforrás beadta a kulcsot, pedig még a hajrában is (21 körrel a vége előtt) a közvetlen élmezőnyben autózott.

Fernando Alonso az Andretti egyik vezérpilótája volt Indyben


Az Indy 500 győztese és kétszeres IndyCar bajnok Gil de Ferran részt vett Alonso felkészítésében és alig várja, hogy ismét együtt dolgozhasson vele a McLaren-Andretti Autosport Hondánál. „Ha Fernando újra visszatér közénk, ismét vele szeretnék dolgozni. Remélhetőleg úgy dönt, hogy ismét megpróbálja, megint ott leszek vele és segítem őt” – fogalmazott a népszerű, korábbi kétszeres IndyCar bajnok.

„Természetesen egészen fantasztikus volt, láthattuk. De őszintén, kevesebbre számítottunk? A végtelenségig profi szemléletű és hozzáállású, nagyon tehetséges és mindig egyre keményebben dolgozik, hogy még jobb lehessen és még többet hozhasson ki magából. Úgy vélem sosem fejezzük be a tanulást. Ameddig versenyeztem, az utolsó napomig mindig tanultam valami újat. Ezért gondolom azt, hogy a segítségére lehetek” – tette hozzá de Ferran.

„Még mindig csak a második IndyCar versenye lenne, egyben a második szereplése oválpályán. Még rengeteg tapasztalatot szerezhet a körülötte levő rutinos oválmenőktől” – zárta gondolatait a brazil. Azt már tudjuk, hogy a McLaren és az Andretti istálló ismét egymás felé kacsintgat, hogy 2018-ban is együtt készítenek fel egy versenyautót az Indy 500-ra, de hogy Alonso fogja-e vezetni, ezt egyelőre nagy homály fedi.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: