DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
USA

Indyben világbajnokok is szerencsétlenül jártak

Fernando Alonso oválpályás tapasztalat nélkül érkezett Indianapolisba, mégis nagyon gyors volt. Egy motorhiba megfosztotta a jó eredménytől, de régebben volt, aki sokkal rosszabbul járt F1-es világbajnokként. Videón az eset.

Indianapolis a Formula-1-es világbajnokokat sem kíméli, sőt ehhez nem is feltétlenül kell, hogy a pilóta hibázzon. Alonso csodálatos versenyképességet mutatott az első naptól kezdve, a futamon is vezetett, szinte végig a legjobb tízben, de inkább legjobb ötben autózott, amikor 21 körrel a vége előtt a Honda motor megadta magát és kiesett.

Korábban is több F1-es világbajnok próbálkozott Indianapolisban, de nem mindenkinek sikerült olyan jól, mint például Mario Andrettinek. Nelson Piquet példának okáért háromszoros Formula-1-es világbajnokként 1991 után sem akasztotta szögre a bukósisakját, helyette szerencsét próbált az Indy 500-on a Menard Lola Buick istálló színeiben.

1992-ben rengeteg baleset történt már az edzések alatt is

Piquet nem ment rosszul az edzéseken, ám 1992. május 7-én szerencsétlenül járt. Keresztülhajtott gyors körében egy fémtörmeléken, ami miatt az egyik hátsó kerekében hirtelen lecsökkent a nyomás, Nelson autója azonnal megforgott nagy sebességgel és telibe kapta szemből a betonfalat.

Piquet még szerencsés volt, megúszta lábsérüléssel ezt a hatalmas bukást

Piquet lábfeje és bokája is súlyosan sérült, agyrázkódást is kapott, természetesen a futamot kihagyta, de legalább felépült. 1993-ban újra próbálkozott, akkor a 13. rajthelyet szerezte meg, a versenyen viszont 38 kör után motorhiba miatt kiesett.



Nelson Piquet nem tudta meghódítani Indianapolist

Az 1992-es becsapódás pillanatában rögzített fénykép mutatja a legjobban, mekkora hatalmas erők hatottak a brazil versenyzőre és igazából mekkora szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta. Elátkozott év volt egyébként is 1992 az indianapolisi 500 mérföldes szempontjából. Számtalan baleset történt az edzések és a futam során, köztük több súlyos következményekkel járt.

Piquet mellett ugyanis Pancho Carter és Hiro Matsushita csonttörést szenvedett, az újonc Jovy Marcelo pedig egy karambol következtében életét is vesztette. Gordon Smiley 1982-es halála óta ő lett az első áldozata Indianapolisnak. Jeff Andretti a versenyen bukott óriásit, komoly lábsérülés lett a vége. Összesen 13 autó tört rommá a gyakorlás és a futam során, köztük a súlyos balesetekkel, de legalább lett pozitív következménye is, komoly biztonsági újításokat vezettek be a következő évadtól a híres oválpályán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: