DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

Indy 500: Bourdais horrorbalesetet élt túl

Sebastien Bourdais az időmérő edzés legjobb köreit futotta éppen, amikor elvesztette uralmát autója felett és telibe kapta a betonfalat. Súlyosan megsérült, de legalább túlélte. Videón a baleset.

Bourdais egyébként hasonlóan járt, mint 1982-ben Gordon Smiley Indianapolisban az edzésen, megindult autójának hátsó része a kanyar elején, korrigált, de az ellenkormányzáskor túlságosan is betapadt az autója és irányíthatatlanul elkezdett a külső betonfal felé száguldani a versenyautó. Csak míg Smiley esetében teljesen befordult a fal irányába az autó és teljes sebességgel szemből kapta el, a francia versenyző szerencséjére hegyesebb szögben csapódott a falnak.

Smiley-nak szemernyi esélye sem maradt a túlélésre

A négyszeres IndyCar bajnok a négykörös időmérős próbálkozása felénél járt, abszolút legjobb idővel állt (mindkét köre 231 mérföld felett volt), amikor a baleset történt. Bourdais végig eszméleténél volt, de többszörös törést szenvedett a medencecsontjában, illetve eltört az egyik csípőcsontja is. A diagnózist az IndyCar orvosi igazgatója, Dr. Geoffrey Billows ismertette.

1:10-től a baleset, Bourdais-nak összességében szerencséje volt

A tervek szerint Bourdais-t már meg is műtötték azóta egy indianapolisi klinikán, de erről még nem adtak ki tájékoztatást a kórház részéről. Bourdais az egyik esélyese lehetett volna a versenynek, ugyanis az edzésnapokon rendkívül erős tempót mutatott a francia és az időmérő első két köre is messze a leggyorsabb volt. Indy azonban mindig veszélyes üzem, szinte minden évben történik komoly sérülés az edzések során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: