DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

Alonso Webbert hívta magával az Indy 500-ra

A visszavonult ausztrál sosem szerepelt Indianapolisban, és különösen nem is érdekelte az amerikai verseny – talán máshogy alakult volna, ha Monaco után Le Mans-ban is győzni tud.

A híres Tripla Korona – melynek megszerzését Fernando Alonso kitűzte maga elé célul – a három legnagyobb presztízsű autóverseny megnyeréséből áll: ezek a Monacói Nagydíj, Le Mans-i 24 órás és Indianapolis 500. A WEC-világbajnok Mark Webber kétszer győzött Monte-Carlóban és a 24 óráson is több alkalommal próbálkozott, legjobb eredménye egy második hely volt. A Porsche nagyköveteként szolgáló ausztráltól a WEC spái hétvégéjén kérdezték, motiválta-e őt pályafutása során a triplázás, amely eddig csupán Graham Hillnek sikerült.

„Szerettem volna győzni Le Mans-ban, amihez nagyon közel kerültem. Minden évben vezettem a futamot, egyes alkalmakkor nagyon gyors is voltam, de nem jött össze” – válaszolt a crash.net kérdésére Webber. „Indy azonban túlzottan nem érdekelt. Abszolút tisztelem őket, Rick Mears, Mario Andretti, Al Unser, Roger Penske és társai a hőseim. Dario (Franchitti) pedig jó barátom, ahogy Scott Dixon, Will Power. Teljes mértékben tisztelem őket, de igazán sosem akartam magam is kipróbálni.”



„Pedig talán jól teljesítettem volna az oválokon” – fejtegette Webber. „Rocky, aki Sebastian Vettel mérnöke volt a Red Bullnál, ezt mondta nekem. Sebastien Bourdais-val sokat dolgozott a Newman/Haasnál, ezért úgy gondolta, tökéletes lennék az oválokra. Azt válaszoltam, hogy köszönöm, de valószínűleg nem fogom kipróbálni. Ha megnyertem volna Le Mans-t… De talán jobb is, hogy megragadtam a második lépcsőfoknál, mert nagy lett volna rajtam a nyomás.”

A 40 éves ausztrál bevallotta, hogy cimborája, Fernando Alonso 2016 végi visszavonulása ellenére is hívta magával az 500 mérföldesre: „Fernando Bahreinben most is kérdezgette, hogy nem akarom-e megpróbálni. Le a kalappal előtte, hogy tesz egy kísérletet. A döntését egyértelműen a Formula-1 miatti frusztrációja szülte, tudjuk, hogy ha versenyeket nyerne, nem jutott volna eszébe. Még egy versenyzőnek sem volt ekkora sajtója eredmények nélkül az F1-ben, mint neki idén. Eddig katasztrofális a szezonja, csak a legjobbakat tudom kívánni neki, és remélem, kijön a lépés odaát” – osztotta meg véleményét a kétszeres világbajnok döntéséről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: