DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

Az Indy-győztes tanácsa Alonsónak: Ha elbízod magad, falban végzed

A szerdai napon minden az először IndyCar-autóban ülő Fernando Alonso körül forgott. Egy kétszeres nyertes óvatosságra intette a spanyolt, ugyanakkor a győzelemre is esélyesnek tartja.

Talán bőven vannak, akiknek nem mond sokat Arie Luyendyk neve, főképp azoknak, akik nem járatosok az amerikai motorsportban (habár egy hollandról van szó): a 63 esztendős versenyző sikereit a tengerentúlon érte el, a 90-es években kétszer megnyerte az Indy 500-at.

„Ne bízd el magad, mert akkor a falban végzed” – válaszolt Luyendyk a gpupdate.net-nek, amikor a legfontosabb tanácsról kérdezték. „Sehol sem szükséges ennyire magas szintű koncentráció. Amikor bemész a kanyarba, mikor a közepén vagy, miközben kigyorsítasz belőle, ahogyan az egyenesekben haladsz, végig nagyon kell figyelned. A legfőbb tényező a helyes beállítás. A pole-napon az autódnak a lehető leggyorsabbnak kell lennie, ezért kis szárnyállással mész, úszni fog a kanyarokban. A futamon viszont több leszorítóerővel indulsz, különben nem tudnál mit kezdeni a forgalomban.”



A holland oválspecialista a kétszeres világbajnokra váró kihívások ellenére az első helyre esélyesek között számol Alonsóval: „Megnyerheti az Indy 500-at, senkinek sem szabad kihagynia őt a számításból a győzelemre szóba jöhetők közül. Rengeteg az esélyes idén, de ő is köztük van. A csomagja erős, ne feledjük, hogy tavaly ténylegesen az Andretti nyert. Indy mellett a Honda duplázott Texasban, a motoruk nagyon erős a superspeedway-ken” – beszélt a 2016-os futamról, melyet Alexander Rossi a Herta Autosport és Andretti közös autójával nyert meg.

„Alonso rengeteg adatot használhat, hiszen az Andretti Autosportnak hat autója van, melyekkel minden edzésen hat különböző beállítást próbálhatnak ki. A csapaton belül pedig senki sem titkolózik, bárkinek megnézheti a telemetriáját, és összehasonlíthatja a sajátjával” – mutatott rá annak előnyére, hogy a spanyol a mezőny legnépesebb csapatába tartozik.

A McLaren sztárját tanácsadók valóságos hada fogja körülvenni. Rájuk számíthat Indianapolisban: a CART-bajnok Gil de Ferranra, a Honda által kijelölt tanácsadóra, csapatfőnökére, Michael Andrettire, a Herta Autosport részéről Bryan Hertára, valamint három csapattársára, Marco Andrettire, aki a teszten bejáratta autóját, valamint a tavalyi győztes Rossira.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: