DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

„Aki fél a veszélytől, keressen más sportot”

Markáns véleményt fogalmazott meg a biztonsági törekvésekkel szemben az IndyCar félelmet nem ismerő orosza. A Paul Ricard pályánál például egy számítógépes játékot is élvezetesebbnek tart.

Az elmúlt években történt halálos balesetek miatt mind a Formula-1, mind az IndyCar napirenden foglalkozik a biztonság kérdésével. A bajnokságokban szereplő versenyzők többsége pártolja az újdonságokat, de akadnak kivételek is. Az amerikai széria orosza, Mihail Aljosin – annak ellenére, hogy egy 2014-es fontanai balesetben súlyos sérüléseket szenvedett – határozottan a mostani irány ellen van.

„Nehéz a helyzetünk a biztonsággal kapcsolatosan, mivel a sebesség igazán magas. És azt hiszem, ez egy nagyszerű dolog! Részben éppen ezért szeretem az IndyCart” – mondta a motorsport.com-nak Aljosin, mikor a tervezett fejvédelemről kérdezték. Korábban olvashattunk arról híreket, hogy a Red Bull által használt aeroscreen, melyet elutasított az F1, nagyobb szimpátiára talált az IndyCarban.



Mielőtt Aljosin átrepülte a tengerentúlt, ő is tipikus európai formautós versenyző volt – a Formula Renault 3.5-ben bajnoki címet szerzett 2010-ben –, és jelenleg is megszokott szereplője hosszútávú futamoknak. Az igazi versenypályáknak azonban már az amerikai oválokat tartja: „Az olyan európai pályák, mint Paul Ricard… Ennyi erővel számítógépen is játszhatsz ahelyett, hogy ott mennél, mert jobban fogod élvezni.”

„Persze megértem, hogy minden nagyon veszélyes, és annyit lehet beszélni róla, amennyit csak akarunk. De, már bocsánat, azoknak, akik igazán félnek a veszélytől, azt tanácsolom, hogy távozzanak a sportból, keressenek valami biztonságosabbat. Mert a versenyzés ilyen, mindig is kemény dolog volt. Nincs arra semmi szükség, hogy biztonságosabb legyen annál, mint amennyire muszáj.”

„Ha egy versenyző csak kocsikázna, és tudná, hogy semmiképp sem fog megsérülni, az a harc, az emberi pszichológia egyik fontos összetevőjét tenné semmissé. Ez egy érdekes dolog: a versenyzés arról szól, hogy le kell küzdeni az érzéseid, félelmeid. Ha ezt elvennék, milyen sport lenne a miénk?” – tette fel a költői kérdést az orosz pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: