DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

Szenved az oválpályákkal a korábbi F1-es

A korábbi F1-es pilóta ugyan versenyzett már az IndyLights szériában, de az IndyCar valami egészen más - szerinte évekbe telik, mire valaki igazán elsajátítja az oválon való autózás fortélyait.

A korábbi Formula-1-es pilóta, Max Chilton újoncként a 19. helyet szerezte meg az IndyCar 2016-os szezonjában és saját bevallása szerint bőven van még mit tanulnia, főleg az ovál pályákon való versenyzésről. A Chip Ganassi Racing pilótája 2015-ben az IndyLights küzdelmei során háromszor versenyzett oválon és úgy véli, hogy ez nem adott neki kellő tapasztalatot.

"Nagyon más az oválon versenyezni, főleg az IndyCarban. Az IndyLights sorozatban az autók jóval kisebbek és a pálya is szabadabb, míg az IndyCarban mindenhol van valaki" - magyarázta Chilton a problémákat. "Sokszor négy autó száguld egymás mellett, a versenyzői tudásnak, csibészségnek nagyon nagy a szerepe."

indycar



"Mindezek miatt úgy éreztem, hogy rengeteget tanultam, de még mindig rengeteget kell. Dario Franchitti a mentorom, ő azt mondta, hogy három-négy évébe telt, mire igazán elsajátította az oválon való versenyzés fortélyait" - tette hozzá.

Chiltonnak egyébként a lágyabb IndyCar-gumik is problémát okoztak és reméli, hogy az újoncok kapnak majd egy extra szettet a gyakorlásokon és az időmérőn - bár hozzátette, hogy ez senkinek sem lenne hátrány. "Ez nagyon sokat segítene az újonc pilótáknak és egyébként mindenki másnak is. Most már nem vagyok újonc, szóval nem fogom ezt erőltetni, de többször is előfordult idén, hogy ez problémát okozott."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: