DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

IndyCar: Dixon megállíthatatlan volt Watkins Glenben

A Ganassi-pilótája remekbe szabott győzelmet szerzett a naptárba 2010 után visszatért pályán - Will Power viszont szomorú lehet, hiszen egy baleset miatt megpecsételődtek bajnoki reményei.

Nem múlt el incidens nélkül a 2010 óta első watkins gleni futam rajtja: Juan Pablo Montoya és Mihail Aljosin egyszerre csúszott ki az egyes kanyar bukóterébe, Sebastien Bourdais pedig senkitől sem zavartatva pördült meg kigyorsításon, de mindannyian folytatni tudták a versenyt. Az élmezőnyből a pontverseny éllovasa, Simon Paganaud rajtolta a legnagyobbat, aki a hetedik helyről a harmadikba lőtte ki magát, de említést érdemel az újonc RC Enerson, valamint Charlie Kimball indulása is: ők a 11. és 14. helyről jötte fel a 6-7. helyre.

Az élen Scott Dixon folyamatosan növelte előnyét - átlagban körönként fél másodperccel - Will Power előtt, mögöttük pedig beállt a Pagenaud-Tony Kanaan-Helio Castroneves sorrend. Változást a 13. kör hozott: Kanaan remek manőverrel megelőzte az előtte haladó francia pilótát a harmadik pozícióért. A verseny első sárga zászlós szakaszát Mihail Aljosin, pontosabban a Dallara-Hondáján lévő bal hátsó gumi hozta össze: az orosz defekt miatt csapódott a falnak. A Firestone előjel nélkül robbant szét a kék-vörös autó alatt, de szerencsére Aljosin saját lábán szállt ki a DW12-esből.

Scott Dixon éppen a baleset előtt járt a bokszban, s mivel a pace car összegyűjtötte a mezőnyt, a 17. körben az élen haladók megejtették első cseréjüket: Kanaannak és Pagenaud-nak sikerült átugrania Powert, Dixon mögé pedig Max Chilton, Montoya, Conor Daly, Alexander Rossi és Josef Newgarden zárkózott fel. A 19. körben újraindult a futam, de két kört sem tudott menni a mezőny újabb bukás nélkül: Charlie Kimball akadt össze Graham Rahallal az egyes kanyar után. A texasi győztes hiába haladt belső íven, összeértek, a 15-ös RLL-Honda megcsúszott, és frontálisan a belső gumifalnak ütközött. Azonban hála az égieknek, nem esett baja.

A lassú tempóban haladó mezőnyben Tony Kanaant érte utol a balszerencse: jobb hátsó kereke hirtelen vibrálni kezdett, amely miatt szervizre kellett térnie csapatához, néhány kör után azonban visszaállhatott a versenybe. Az újraindításnál Dixon ezúttal is megállíthatatlan volt - egy szempillantás alatt eltűnt Chilton szeme elől. Az új-zélandi a 32. körben döntött ismét a csere mellett, Montoyára hagyva a vezetést, a kolumbiai pedig egy körrel később járt a pitben. A kiállásokból Chilton jött ki a legrosszabbul, hiszen a hetedik helyre esett vissza - helyét Josef Newgarden foglalta el a harmadik pozícióban.

A 39. fordulóban ismét életbe lépett a sárga, és érdekes, hogy Kimball ismét benne volt a kalamajkában, és ismét tovább tudott menni - az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy talán kevésbé tehetett az esetről. Az amerikai Powert próbálta előzni, de az ausztrál nem hagyott neki elég helyet - a két autó összeért, a bajnoki címért harcoló penskés pedig azonnal a korlátban találta magát. A 41. körben az egész mezőny - Carlos Munozon, Takuma Satón és Marco Andrettin kívül - megejtette utolsó kiállását, és meglepetésre Helio Castroneves Dixon előtt tért vissza a pályára. A csoda a restartig tartott, amikor a ganassis vissza is vette az őt megillető pozíciót, sőt, megelőzte Andrettit is, és Sato hibája után már a második helyre zárkózott fel - hogy aztán egy körrel később újra az élre álljon.

Időközben Castroneves a riválisok kiállásainak köszönhetően újfent a második helyre jött fel, James Hinchliffe-fel a nyomában - két körrel a leintés előtt azonban a brazil gyors tankolásra jött be csapatához. Scott Dixon így egészen sima győzelmet aratott - idén a másodikat -, Josef Newgarden és Castroneves előtt - James Hinchcliffe autója az utolsó körben lassult le, a kanadai így a texasi győzelem után most egy dobogós helyezést veszített el.

Folytatás két hét múlva, Sonomában, ahol egy dupla pontokat érő fordulóval kerül pont a 2016-os IndyCar-szezon végére.

 

A verseny végeredménye:

# Versenyző Csapat Autó Idő
1 Scott Dixon Chip Ganassi Racing Dallara/Chevrolet 1:41:39.8592
2 Josef Newgarden Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 16.5308
3 Helio Castroneves Team Penske Dallara/Chevrolet 21.4417
4 Conor Daly Dale Coyne Racing Dallara/Honda 24.3349
5 Sebastien Bourdais KVSH Racing Dallara/Chevrolet 25.3815
6 Charlie Kimball Chip Ganassi Racing Dallara/Chevrolet 29.4268
7 Simon Pagenaud Team Penske Dallara/Chevrolet 31.1118
8 Alexander Rossi Andretti Herta Dallara/Honda 32.0710
9 R.C. Enerson Dale Coyne Racing Dallara/Honda 32.3965
10 Max Chilton Chip Ganassi Racing Dallara/Chevrolet 32.9478
11 Carlos Munoz Andretti Autosport Dallara/Honda 34.7869
12 Marco Andretti Andretti Autosport Dallara/Honda 35.3813
13 Juan Pablo Montoya Team Penske Dallara/Chevrolet 37.7024
14 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Dallara/Honda 42.4644
15 Spencer Pigot Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 45.3829
16 Jack Hawksworth AJ Foyt Enterprises Dallara/Honda 45.7584
17 Takuma Sato AJ Foyt Enterprises Dallara/Honda 1:07.4937
18 James Hinchcliffe Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda +1 kör
19 Tony Kanaan Chip Ganassi Racing Dallara/Chevrolet +1 kör
20 Will Power Team Penske Dallara/Chevrolet -
21 Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda -
22 Mikhail Aleshin Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda -
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: