DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

IndyCar: Özönvíz, bukások, piros zászló, kolumbiai győzelem

Elképesztő izgalmakat és fordulatokat tartogatott az IndyCar detroiti első versenye szombaton. A piros zászlóval leintett versenyen Carlos Munoz első győzelmét aratta az amerikai versenysorozatban.

Mi a tökéletes verseny receptje? Vegyünk alapanyagként egy szűk, falakkal határolt utcai pályát, egyenetlen útfelülettel és huplis féktávokkal, töltsük meg bivalyerős formulaautókkal és kiválóbbnál kiválóbb pilótákkal, akik közül nem egyen az F1-ben edződtek. Ha ezzel megvagyunk, árasszuk el ezt az egészet egy özönvízszerű esővel, és már kész is vagyunk – dőljünk hátra, és élvezzük, amit főztünk!

Az IndyCar szombati versenye tényleg mindenből ízelítőt adott, ami miatt az emberek imádják az autósportokat. A Detroiti Nagydíj szakadó esőben vette kezdetét a Belle Isle utcai pályán, és az első bukás nem is váratott sokat magára. A 3. körben Rodolfo Gonzalez pördült ki a mezőny végéről. Eddigre már Takuma Sato vezette a versenyt, aki a 4. helyről tört előre az élre bátor kezdéssel.

A 6. körben aztán, az újraindítást követően szinte egyből jött az újabb sárga zászlós etap (összesen hét ilyen volt a versenyen), miután Tony Kanaan a gumifalba csúszott a vizes aszfalton, és vitte magával James Jakes és Graham Rahall kettősét is. A 12. körben újra zöld jelzést kapott a mezőny, és eddigre a pálya is felszáradt, így a 14. körben Marco Andretti már slick gumikért hajtott be a bokszba.

Az egykori F1-es világbajnok, Mario Andretti unokája ekkor a vezetést is átvette, de a verseny igazán kaotikus szakasza csak ezután következett. Újra rázendített az eső, majd újra elállt, és a trükkös körülmények nem egy versenyzőt megtréfáltak – rengeteg volt a baleset, a pórul járt autók törmelékkel szórták fel a pályát, így kis túlzással többet ment a mezőny sárga zászlós figyelmeztetés alatt, mint anélkül.

Charlie Kimball bukása

Végül a pályához egyre közelgő villámlások és a környéken áradásveszély miatt kiadott riasztás folytán a rendezők úgy döntöttek, piros zászlóval idő előtt leintik a versenyt, így az akkor élen álló Carlos Munozt hirdették ki győztesként. Juan Pablo Montoya honfitársa első győzelmét szerezte az IndyCarban, erre biztosan sokáig emlékezni fog még. A 2-3. helyen Andretti és Simon Pagenaud csoszogott célba az áldatlan időjárási körülmények között, és a vihar miatt a pódiumceremónia is elmaradt, Munoz a sajtószobában kapta meg 1. helyért járó serlegét.

Vasárnap még egy futam vár Detroit utcáin a mezőnyre, erre a futamra már napsütéses, szép időt jósolnak.

A verseny Juan Pablo Montoya szemszögéből:

A teljes futam felvétele:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: