DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
USA

Indy 500: Hinchcliffe az intenzív osztályon

Az IndyCar illetékesei hivatalosan is közölték, hogy James Hinchcliffe „belátható időn belül” nem ülhet újra autóba, miután egy az autójába hatoló felfüggesztéselem életveszélyesen megsebesítette.

A hétfőn egy súlyos balesetben életveszélyesen megsérülő James Hinchcliffe állapota rohamosan javul, olyannyira, hogy kedden már nyilatkozatot is adott a kanadai közönségkedvenc: „Szavakkal leírhatatlan, mennyire hálás vagyok a biztonsági csapatnak. Ezek a srácok az orvosokkal és a kórházi személyzettel együtt az én hőseim. Nem tudom elégszer elmondani, mennyire nagyra értékelem a felém áradó szeretetet az IndyCar-rajongók, a családom és a többi versenyző részéről. Mi mind egy nagy család vagyunk, ezt éreztem ma.”

A kanadai versenyzőt jelenleg is az intenzív osztályon tartják az indianapolisi egyetemi metodista kórházban. Az IndyCar hivatalos csatornáin számolt be magyar idő szerint kedd este a versenyző állapotáról, amivel csak megerősítette azt, amit korábban is sejthettünk: „Hinchcliffe állapota stabil, ám belátható időn belül nem vehet részt újra az IndyCar küzdelmeiben.”

Hinchcliffe balesetével kapcsolatban egyre több részlet lát napvilágot: miután az első felfüggesztése a 3-as kanyarban meghibásodott, az Autosport által közölt adatok szerint 367 kilométer per órás sebességgel csapódott a falnak, a versenyzőre ható erő pedig elérte a 125G-t – csak viszonyításként, Ralf Schumacher 2004-es indianapolisi bukásánál 78G-t mértek... Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az autóba behatoló felfüggesztés-alkatrész okozta a kanadai súlyos sérüléseit, s kis híján végzetes vérveszteségét.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Hinchcliffe kórházba kerül Indianapolisban: a tavaly első ízben megrendezett Grand Prix of Indianapolis hajrájában egy másik autóról leszakadó alkatrész találta fejen, ám azt az incidenst komolyabb sérülés nélkül megúszta. Sajnos most nem volt ilyen szerencsés, s ez az incidens az idei 500 mérföldesre is rányomja a bélyegét...

James Hinchcliffe-é ugyanis már az ötödik nagy baleset volt az idei Indy 500 programjában, mely során a technikai és az időmérő pontozására vonatkozó szabályok egyaránt módosultak, az incidensekre reagálva. A 99. Indy 500, akár tetszik, akár nem, egyelőre a balesetekről szól – bízzunk benne, hogy a vasárnap estét követően immár egy fantasztikus verseny miatt emlékezünk majd a jubileumi századikat megelőző utolsó futamra...

 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 8990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: