DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
USA

Power lehengerelte a mezőnyt Indianapolisban

Miután legfőbb riválisai leírták magukat a rajt után, a zseniálisan versenyző Graham Rahal pedig nem tudott közel kerülni hozzá a hajrában, a címvédő rajt-cél győzelmet szerzett a második Indianapolisi Nagydíjon.

A címvédő IndyCar-bajnok szezonja eddig nem a várakozásai szerint alakult, hiszen miután a hajrában elveszítette a st. petersburgi futam győzelmét Juan-Pablo Montoyával szemben, azóta még a dobogóra sem tudott felállni. Ám a történelem első Indianapolisi Nagydíján ellentmondást nem tűrően múlta felül a mezőnyt, esélyt sem hagyva a többieknek, kisebb csaták csak a hátsóbb pozíciókért folytak.



Pedig parázs kezdést produkáltak a srácok: a második helyről induló Scott Dixon fej-fej mellett haladt Will Powerrel az első kanyar felé, de amikor már tudatosította magában, hogy ebből nem lesz vezetés, hirtelen kapott egy ütést hátulról – a 3. pozícióból induló Helio Castroneves volt a ludas, így két komoly esélyes is elvérzett már az első kanyarban. Noha az új-zélandi és a brazil is tovább tudott menni, a manőverrel leírták délutánjukat. Egy másik ütközésben Hawksworth és Newgarden is megpördült, így a pálya szélén heverő alkatrészek miatt négy kör erejéig a pace car vette át az irányítást.

Power ezt követően csak a bokszkiállások idejére adta át a vezetést a többieknek, a sokáig egymás mögött vonatozó Pagenaud, Bourdais és Montoya nem tudott közelebb kerülni hozzá. Az első szervizkör viszont a 17. helyről startoló, és az első kanyar kavarodását a legjobban kihasználó Graham Rahal kezére játszott, későbbi kiállásával a kolumbiait és a két franciát is átugrotta, majd 2 másodpercre faragta hátrányát Power mögött.

A kiállások közötti időt egy-két előzés színesítette a középmezőnyben, de az igazi csata a taktikai színtéren folyt: Montoya második pitlátogatása után feljött a harmadik helyre, az 50. körben Pagenaud hiába talált utat honfitársa mellett, hét fordulóval később vánszorogva vette célba csapatát, a 66. körben pedig végleg feladta a versenyt. Ekkor Graham Rahal 3 másodperccel volt Power mögött, a 70. körre pedig megfelezte a differenciát, ami után sokán már azt hitték, hogy az amerikai megszerzi élete második győzelmét hét szezon után.

De a lekörözöttek beleköptek az RLL Racing levesébe, így kapásból 2,5 mp fölé nőtt a közöttük lévő különbség, ami befagyott a verseny végéig, Power így ismét győztesként pezsgőzhetett a tavalyi, bajnoki cím mámorában ünnepelt fontanai sikere után. Sebastian Bourdais az utolsó körökben próbálta megszorongatni Montoyát, de neki sem sikerült az előzés, így a kolumbiai továbbra is őrzi első helyét a bajnokság élén.

A következő verseny a naptár csúcspontja, a 99. Indy 500 lesz két hét múlva, május 24-én.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: