DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

IndyCar: Montoya két századra a pole-tól

A Penske csapat fölényes elsőségét hozta az IndyCar Long Beach-i hétvégéjének időmérő edzése. Castroneves új körrekorddal szerezte meg a pole-t, két századdal megelőzve az ex-F1-es Montoyát.

A szikrázó napsütésben csakúgy záporoztak a jobbnál jobb köridők az amerikaiak Monacójának is nevezhető legendás utcai, szűk falakkal határolt Long Beach-i versenypályán, ahol a brazil Helio Castroneves révén a pályacsúcs is megdőlt az időmérőn. Az eddigi körrekordot Justin Wilson tartotta még 2008-ból 1:06.902-vel, a Penske brazilja ezt szárnyalta túl most egy 1:06.629-es űridővel.

Castroneves pályacsúcsa

„Mindig ez a célom, amikor pályára hajtok. Ez a többi srác folyton a legjobbat hozza ki belőlem” – nyilatkozta Castroneves az időmérő után csapattársa, Juan-Pablo Montoya felé fordulva. Tény, hogy a kolumbiai ex-F1-es nagydíjgyőztes pilóta jól megkergette őt a Long Beach-i kvalifikáció során, hiszen ő is jobb időt robogott a Penske Chevrolet-jával Wilson korábbi körrekordjánál, és végül csak két századmásodperccel maradt le a pole-ról. Montoya egy kis hibát is elkövetett leggyorsabb körének utolsó kanyarjában, mint saját maga fogalmazott, „túl mohó” volt, ez okozta vesztét, de „a sportban nincs ha”.

A vasárnap magyar idő szerint késő este, 22:30-kor elrajtoló versenyt így aztán a Penske kettőse várhatja az első sorból, míg mögéjük Scott Dixon (Ganassi), Ryan Hunter-Reay (Andretti), Simon Pagenaud (Penske) és Josef Newgarden (CFH Racing) fog felsorakozni győzelemre éhesen a rajtrács 2-3. sorába.

A legnagyobb meglepetést szombaton Will Power elsőkörös kiesése jelentette. A címvédő első gyorskörben egy kisebb rontás után elvette a gázt, ami mint kiderült, hiba volt, mert újabb próbálkozásra egy piros zászlós megszakítás miatt már nem maradt ideje. Stefano Coletti vette érintőre a falat autója hátuljával, ez csalta elő a versenybírákból a pirosat.

Az időmérő edzés összefoglalója
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: