DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

Montoya: A visszatérésem szívás volt, de...

Az IndyCar-szezonnyitó friss győztese az autósport két távoli spektruma között száguldozott karrierje során, és most elárulta, milyen volt számára az átmenet a NASCAR-ból az IndyCarba.

Izgalmak szempontjából felemás versenyt hozott a magyar idő szerint vasárnap késő esti, St. Peterburgben rendezett szezonnyitó. A futam végén azonban - ahogyan azt a Formula.hu is megírta - komoly csata bontakozott ki a pole pozíciót megszerző Will Power és Montoya között - a kolumbiai végül megőrizte a vezetést, és másodjára diadalmaskodott tavalyi, IndyCar-ban történő visszatérése óta.

Juan Pablo Montoya karrierje kezdetén egyértelmű célnak tekintette a Forma-1-et, ám F3000-es bajnoki címe után az ezredfordulón sokkal izgalmasabb futamokat produkáló CART-szériába tette át székhelyét. 2001-ben aztán - egy bajnoki cím, valamint egy Indy 500-győzelem után - végre beteljesült az álom, és versenyszerződést kapott a Williams csapatától. A száguldó cirkuszban aztán inkább kevesebb, mint több sikerrel öt és fél évet töltött el, miután összeveszett a McLaren vezetőségével, majd egy gyors tranzakció keretében visszatért az Újvilágba - ezúttal azonban a NASCAR-t választotta.



A bádogautókkal viszont hét és fél szezon alatt sem tudott igazán megbarátkozni, így inkább ismét hazatért egykori sikerei helyszínére, az amerikai open wheel-versenyzés csúcskategóriájába, az IndyCarba. „Amikor visszatérsz valamihez, egy darabig alázatosnak kell lenned, és el kell fogadnod ami történik” - nyilatkozta Montoya a Motorsport.com-nak.

A kolumbiai sokoldalúsága miatt azt is hihetnénk, hogy könnyen megbirkózott a változásokkal. „Úgy tűnt, mintha gyorsan tudnék alkalmazkodni mindenhez. 80-90 százalékig könnyű is, de az utolsó 10% nagyon nehéz. Amikor beülsz az autóba és kényelmes minden, addig rendben van, de amikor már nem érzed jól magad, bajban vagy.”

„Marcos Ambrose például győzni tért vissza a V8 Supercarsba - amikor nagyok az elvárásaid, sokkal nehezebb lesz az életed, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok. Ezért mondtam azt korábban, hogy „Hagyjanak magamra!” Igen, szívtam az elején, de méltóssággal viseltem. Az idei évben sokkal fittebbnek érzem magam, de lehetnék még könnyebb is. Viszont alig szállok le a kerékpárról, mégsem tudok egy kilogrammot sem leadni!” - nyilatkozta az 1999-es vancouveri futam óta első utcai pályás CART/IndyCar-győzelmét szerző klasszis.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: