DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

Magyar Európa-bajnok a ChampTruck Világsorozatban

A háromszoros aurókrossz Európa-bajnok Szabó Krisztián sportágat vált, és az idén az USA-ban frissen elinduló kamionos bajnokság, a ChampTruck World Series futamain fog rajthoz állni egy Volvo VNL670-es típusú versenykamionnal, a Truck Race Team USA színeiben.

Az új sorozat az FIA Kamion Európa-bajnokság mintájára jön létre a világ legnagyobb kamionos piacát jelentő Egyesült Államokban, és az első évad tíz versenyhétvégéből fog állni. Mindegyik hétvégén hat-hat versenyt teljesítenek majd a pilóták, hármat szombaton, hármat pedig vasárnap. Érdekesség, hogy a második futamra a teljes mezőnyt megfordítják a rajtrácson az első futam befutási sorrendje alapján, tehát a győztes megy a mezőny végére és fordítva, ezzel garantálva a fergeteges izgalmakat.

Bár a sorozat „világszéria” néven fut, de világbajnokságnak egyelőre nem nevezhetjük, hiszen az összes versenyhelyszín az USA-ban található. Ettől függetlenül egy rendkívül nagyszabású, ambiciózus és professzionális új versenysorozatról beszélhetünk, amely alighanem szélvészgyors sikerre van ítélve Amerikában, ahol a kamionozásnak hatalmas hagyománya és kultúrája van, csakúgy, mint a motorsportnak. A ChampTruck World Series elindulásával e két terület fonódik össze nagyon szerencsés módon.



„Örömmel jelentem be, hogy 2015-ben valóra váltom az amerikai álmot, és a most induló ChampTruck World Series bajnokságban fogok teljes szezont futni a Truck Race Team USA színeiben” – kezdi Szabó Krisztián. „Nagyon profi szerelőgárda készíti fel a kamionomat, egy Volvo VNL670-est az idényre – ugyanaz a csapat, akik az Európa-bajnok Kiss Norbert kamionját is építik, ezért úgy gondolom, hogy egyértelmű bajnoki esélyekkel indulunk harcba az első idényben. Ezért a célom is ez: a ChampTruck World Series első bajnoki címének megszerzése.”

Hogy miért gondolja úgy, hogy Amerikában sikerre van ítélve a most induló széria? „Az USA-ban nagyon nagy hagyománya van a kamionoknak, ilyen versenysorozatuk viszont eddig még nem volt. Ott van a világ legnagyobb kamionos piaca, és ez a piac eddig nem volt kiszolgálva. Ezt az űrt fogja betölteni a most induló bajnokság, ráadásul többek között népszerű NASCAR-pályákon fogunk versenyezni, így biztos vagyok benne, hogy a szurkolók hamar rákapnak majd a vas a vas elleni küzdelem ízére” – fogalmaz háromszoros autókrossz Európa-bajnokunk, aki az említett, test a test elleni csatákhoz az autókrosszban is hozzászokhatott.

A 22 éves pilóta végül sejtelmesen megjegyezte: „Az idei évre ez az egyik nagy projektem.” 

Szabó Krisztián hivatalos bejelentése angol nyelven:

A ChampTruck Világszéria promóciós videó (többek között Kiss Norbert nyilatkozatával):

A sorozat hivatalos oldala.

A magyar csapat profilja. 

A ChampTruck Világszéria 2015-ös versenynaptára:

2015.04.24-26.: New Jersey Motorsports Park

2015.05.22-24.: Thunderhill Raceway

2015.05.29-31.: Pikes Peak Int’l Raceway

2015.07.2-4.: Charlotte Motor Speedway

2015.07.17-19.: Gateway Motorsports Park

2015.08.6-9.: Virginia Int'l Raceway

2015.08.28-29.: Texas Motor Speedway

2015.09.11-13.: Michigan Int'l Speedway

2015.10.2-4.: Portland Int'l Raceway 

2015.10.30-11.01.: Las Vegas Motor Speedway

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: