DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Túraautó

DTM: Büntetés, csapatutasítás és újabb Rast-dupla Spielbergben

Zsinórban négy győzelemnél jár a DTM 2017-es bajnoka, miután Ausztriában egy véleményes és egy megérdemelt első hellyel gazdagodott. Az audisnak hajrájának köszönhetően a bajnoki esélyeket sem kell temetnie, a szezonzárón befoghatja Di Restát és Paffetet.

A Mercedes pilótája, a pole-pozícióból rajtoló Daniel Juncadella kontrollálta a Red Bull Ringen tartott első, szombati futamot: jelentős előnnyel vezetett, mikor a verseny késői szakaszában bejött a biztonsági autó. Az újraindításnál szintén az élen maradt, és már csak egyetlen kör volt vissza a versenyből, mikor a versenyirányítás közölte, a restartnál elkövetett szabálytalanságért a spanyol 30 másodperces időbüntetést kap.

A Juncadella mögött három Audi haladt, a csapatvezetés pedig rögtön beizzította a rádiókat: Nico Müller és Mike Rockenfeller is félreálltak, hogy elengedjék maguk mellett a bajnokságban legjobban álló márkatársat, René Rastot, aki gyakorlatilag egy perc leforgása alatt lett negyedikből első, megszerezve zsinórban harmadik győzelmét. A célvonalat elsőként átszedő Juncadellát a büntetés a 14. helyre sorolta vissza, két pozícióval a Mercedestől szabadkártyát kapó Sebastien Ogier mögé.

Rast vasárnap egy jóval megérdemeltebb győzelmet is szerzett. Miután szombaton elveszítette a bajnokság vezetését Paul di Restával szemben, Gary Paffett pole-pozíciót ért el, és a fordításban bízva vágott neki a második versenynek. Az audis Nico Müller azonban már a harmadik körben megelőzte őt, lassú bokszkiállása után pedig csupán a hetedik rajtkockából induló Rast mögé tért vissza. A folytatásban a 2017-es bajnok Müllert is maga mögé tudta. Paffett az utolsó körben Di Restával vívott csatát, de egy helycsere és egy visszavágás után megtartotta a dobogós pozíciót.

Zsinórban négy győzelmének köszönhetően Rast – aki a Nürburgringig az Audi egyetlen elsőségét szerezte – még kiénekelheti a sajtot a két Mercedes-pilóta szájából a hockenheimi szezonzárón. Di Resta 229 ponttal vezeti a bajnokságot, Paffett 225-tel rendelkezik, míg Rast 30 pont lemaradásban van az éllovastól. A szezon végén kiszálló Mercedesnek a gyártói bajnoki címet viszont nem kell féltenie, a titulust a márka már a vasárnapi időmérőn bebiztosította.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: