DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Túraautó

Visszatér egy búcsúversenyre a DTM-be a visszavonult Ekström

A kétszeres német bajnok Mattias Ekström télen jelentette be visszavonulását a túraautózástól, így búcsúfutamra nem kerülhetett sor. Az Audi a DTM-ben szokatlan módon egy extra autót állít ki Hockenheimben, hogy a svéd méltón leléphessen a színről.

Tizenhét DTM-ben töltött szezon után januárban közölte Mattias Ekström, hogy nem versenyez tovább a német szériában, helyette minden energiáját a ralikrossz-világbajnokságra összpontosítja, ahol saját csapatában 2016-ban már bajnok lett. A 39 éves svéd azonban sajnálta, hogy a pályán nem búcsúzhatott el rajongóitól, ezért az Audihoz fordult, hogy teljesíthessen egy utolsó versenyhétvégét.

A márka, amellyel teljes DTM-es pályafutását teljesítette – a 2004-es és 2007-es egyéni bajnoki címhez juttatta az Audit, valamint 23 futamgyőzelemhez – meghallgatta Ekström kívánságát, így a versenyző rajthoz áll a május 5-6-i hockenheimi szezonnyitón. A gyártó egy hetedik, extra Audi RS 5 DTM-et indít Ekström számára, ami felettébb szokatlan a német bajnokságban, ahol a szabadkártyások fogalma más szériáktól eltérően nem ismert.



Az autót az Abt Sportsline csapat készíti fel, és különleges – F1-es rajongók számára a Toro Rossóra emlékeztető – festést visel majd, melyen helyet kap Ekström régi szponzora, a Red Bull, a svéd zászló, valamint az #AdjöMattias hashtag. A svéd feladata nehezítve lesz abból a szempontból, hogy egyetlen teszten sem vett részt, Hockenheimben próbálhatja ki először a 2018-as versenygépet, amelynek aerodinamikáját a szabályok csökkentették az előző évihez képest.

„Arra számítok, hogy több autogramot írok alá a hétvégén, mint általában az egész szezonban!” – mondta az utolsó két futamára készülő Ekström. „De örömmel teszem majd, nagyszerű, hogy az Audi lehetővé teszi számomra. 17 hosszú év után hihetetlenül nehéz volt eldönteni, hogy nem versenyzek tovább a DTM-ben. Az a nap, mikor bejelentettük, az egyik legérzelmesebb volt karrierem folyamán. Biztos vagyok benne, hogy sok libabőrös pillanat fog érni Hockenheimben, roppant izgatott vagyok miatta.”

Korábban Hockenheimben a DTM hétvégéjén versenyzett a WRX is, amelynek barcelonai szezonnyitóján Ekströmöt kizárták a döntőből a Petter Solberggel való ütközés miatt. Ekström tavaly párhuzamosan indult mindkét széria felvonásain, idén azonban Hockenheim kikerült a ralikrossz-vb naptárából.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: