DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Túraautó

Európa-bajnoki második, avagy egy helyezéssel feljebb az ETCC dobogón

Nagy Norbi, a szombaton megszerzett pole-pozíciója után, a futamokon is megmutatta, hogy mire képes, ha a technika is tökéletes alatta. A zsinórban harmadik versenyhétvégéjén első rajtkockából induló pilóta és csapata, a SEAT Sport mérnökeivel karöltve orvosolta a műszaki hibát, amely már Zolderben is problémát okozott, így az autó új erőre kapott. Kellett is ez a kis „tuning” autónak és versenyzőnek egyaránt, hiszen Norbi mellől Christjohannes Schreiber indult Hondával, ő pedig igazán jól rajtolt eddig minden futamon.

A második sor is komoly támadókból állt. Petr Fulin, akinek ez hazai pálya, minden centiméterét ismeri a célegyenesnek és a kanyaroknak, valamint Plamen Kralev, aki elől minden versenytárs menekül, kicsit agresszív versenyzési stílusa miatt. Az időjárás is bemutatta érdekesebb változatait, míg a pálya egyes részein sütött a nap, a másik végében szitált az eső. Valahol az égbolton, mindig volt egy szivárvány. Az első futam rajtját is elhalasztották 10 perccel egy ilyen, hirtelen jött zápor miatt. Aztán, mégis csak elrajtolt a mezőny. Norbi, a jól elkapott rajt után, már a második kanyarban élre tört, amibe Fulin, Stefanovski, Schreiber ės Kralev is bele kívánt szólni. Fulinnak, kihasználva helyzeti előnyét, sikerült is megelőznie és néhány körig úgy nézett ki, hogy övé lesz ez a futam, de aztán Kralev megvétózta ezt és Norbinak is sikerült visszaelőznie. Stefanovskit, egy áthajtásos büntetésre hívták ki, így ő lemaradt az élen folyó további küzdelemről. Végül, 12 kör után Kralevet intették le elsőnek, második helyen Norbit, Fulinnak pedig sikerült megtartania a 3. helyet. Egy gyors eredményhirdetés (hiszen az Eurosport élőben közvetítette) és szerviz után, pedig már újra gurulhattak az autók a rajtrácsra.

1691



A második futam ennél még izgalmasabbnak ígérkezett. Az ötös élbolyból, a fordított rajtsorrendnek köszönhetően, a nyolcadikként befutó, így az első rajtkockából induló Stefanovskinak lett volna a legnagyobb esélye, mivel Norbinak és másik 4, rutinos ETCC pilótának, a 2 újoncot, a Volkswagen Golffal induló Nimc-et és édesapja nyomdokaiba lépő ifj. Fulint is meg kellet előzniük. Viszont a két, Európa-bajnoki esélyesnek, Fulinnak és Norbinak, az autóikra is nagyon kellett vigyázni, hiszen csak néhány pont különbség volt köztük az utolsó futam előtt. A rajt, megint megkavart mindent, Nimc a második rajtkockából állt az élre, maga mögé utasítva Stefanovskit és az éves értékelésben matematikailag még esélyes Schreiber, pedig feljött a harmadik helyre. A svájci mindent egy lapra tett fel és ugyan Stefanovskival megelőzték Nimcet, de az egyik kanyarban kisodródott és falnak csapódott, ezzel be is fejezte a második futamot. Az ekkora már harmadik helyen autózó Fulin, kihasználva a helyzetet, élre tört és biztosan tartotta első helyét a leintésig. Norbi, Stefanovski, Kralev és az ifjabbik Fulin csatája megfűszerezte az utolsó köröket. Végül Kralev lett a második és Norbi megszerezte a dobogó harmadik helyét, ezzel együtt, pedig az Túraautó Európa-bajnokság éves értékelésében egy helyet lépett feljebb. A tavalyi harmadik helye mellé, idén begyűjtötte az ETCC második helyét is.

1302

És mi lesz jövőre?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: