DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Túraautó

ETCC: Magyar győzelem a furcsa versenyen

Nagy Norbertnek nem sikerült elsőségre fordítani pole-pozícióját az első futamon: a második, piros zászlóval véget ért kiadáson azonban zengős csapattársa, Szabó Zsolt a dobogó tetejére állt.

Már tavaly is remekelt a portugál utcai pályán, Vila Realban Nagy Norbert, a Zengő Motorsport 22 éves pilótája, aki 2017-ben újra pole-pozícióba kvalifikált az időmérő edzésen. A vasárnap kora délután kezdődő első futam rajtjánál azonban Nagy elvesztette a vezetést, és bár innen árnyékként követte Petr Fulínt, megelőzni nem tudta a csehet – 0,530 másodperc hátrányban kísérte célba a második helyen.

A harmadik a helyi Jose Rodrigues lett egy vitás kontaktot követően Igor Stefanovskival. Pontot szerzett a másik két zengős magyar, az utolsó (12.) helyről nyolcadiknak felzárkózó Szabó Zsolt, valamint a tizedikként beérő György Anett. A fordított rajtrács értelmében Szabónak jutott az alig háromnegyed órás szünet után következő második verseny rajtelsősége.



Naggyal ellentétben Szabó megőrizte a vezetést SEAT-jával, ténylegesen versenyeznie azonban alig kellett a furcsa versenyen. Kétszer is pályára lépett a biztonsági autó: előbb a tizedik helyről induló Nagy autója csapódott a szalagkorlátnak, majd hasonló sorsra jutott a korábbi bajnoki éllovas, Christjohannes Schreiber, aki mindkét futamon nullázott. Mivel a szalagkorlát megsérült, a svájci balesete után piros zászlóval megszakították a futamot, kisvártatva pedig közölték, nem indítják újra a versenyt, hanem az aktuális állás alapján eredményt hirdetnek.

Szabó Zsolt így a kurta, 13 helyett csupán 6 körig tartó futamon negyedik ETCC-s versenyhétvégéjén megszerezte első győzelmét – 10 helyett azonban csak 5 pont járt a sikerért, mivel a mezőny nem teljesítette a kiírt táv 75 %-át. Plamen Kralev és Stefanovski állt még dobogóra, Fulín ötödik helyet szerzett, előnye a pontversenyben már 13 pont.

A portugál versenyhétvége fő eseménye, a WTCC két versenye késő délután, 17:30-kor és 18:45-kor indul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: