DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Túraautó

TCR: Tegnap nevetett, ma sírt a magyarok szeme

Az első belga futamon Tassi Attila tündökölt szenzációs rajtjával és dobogójával. A második futamon azonban inkább az előzések szenvedő alanya volt, miközben a bajnoki éllovas megszerezte első idei győzelmét, és Rob Huff lett a második.

Szokatlan időbeosztás szerint zajlott a TCR nemzetközi széria harmadik, Spa-Francorchamps-ban rendezett versenye: csütörtökön rendezték a szabadedzéseket, pénteken pedig az időmérőt követően az első futamra is sor került. A belga résztvevőkkel 24 főre felduzzasztott mezőnyben a pole-pozíciót Stefano Comini szerezte meg Audival, a rajt hőse azonban a hatodik startkockából elinduló Tassi Attila volt. A M1RA versenyzője szenzációsan kapta el a lámpák kialvásának pillanatát, és öt riválisát megelőzve az élen kötött ki!

Stefano Comini és az alkalmi nevezők egyike, Benjamin Lessennes jobb tempóval rendelkezett a versenyt időlegesen vezető Tassinál, aki a harmadik helyre csúszott vissza. Jean-Karl Vernay támadását azonban már sikerült kivédekeznie, így a 17 éves versenyző dobogós pozícióban ért célba. A mezőny másik magyar pilótája, már Zengő Motorsport hátterével, ám továbbra is SEAT-tal versenyző Ficza Ferenc 13. helyen ért célba, ezredre azonos idővel intették le Giacomo Altoével.



A fordított rajtrácsos szombati második futam rajtja ismét eseménydúsan alakult, ezúttal azért, mert az első két helyről induló versenyzők, Maxime Potty és Pepe Oriola a TCR-ben debütáló Tom Coronel hátsó támogatásával ütköztek – a holland áthajtásos büntetést kapott szerepéért. A kavarodást kihasználva Tassi Attila harmadik helyen találta magát, de nem sikerült sokáig megtartania a helyet.

A második körben Rob Huff – aki innentől párhuzamosan versenyez a WTCC-ben és a rivális szériában, ahol a Leopard WRT második Volkswagenjét kapta meg – átvette a vezetést Mondrontól. A nyolcadik helyről induló Lessennes ismét erős tempót diktált, egy ízben Huffot kísérelte meg a második helyre szorítani, de elhamarkodottan próbálkozott, kicsúszott és több pozíciót veszített. A világbajnoktól végül csapattársa, Vernay vette át az elsőséget az 5. körben, féltávnál. A pontverseny francia éllovasa csupán első győzelmét szerezte idén, előnye azonban már 25 egység az összetettben Cominihez képest.

A második Huff lett Comini, Eduard Mondron és Lessenness előtt. Tassi az utolsó kör adok-kapokjában két helyet veszített, és kilencedik pozícióban ért célba, a magyar ifjú az összetett harmadik helyén áll. Ficza a futam elején pontszerző helyen haladt, de egy hiba miatt végül a 14. helyen ért célra, pont nélkül zárta a hétvégét. Tassi az utolsó kör adok-kapokjában két helyet veszített, és kilencedik pozícióban ért célba, a magyar ifjú az összetett harmadik helyén áll. Ficza a futam elején pontszerző helyen haladt, de egy hiba miatt végül a 14. helyen ért célra, pont nélkül zárta a hétvégét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: