DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Túraautó

Kemény csatákat vár a hétvégi DTM-futamokon az Audi

A hosszú téli szünet után e hétvégén teljes lendülettel indul újra a verseny az Audi Sport DTM-csapata számára. Május 7-8-án a Baden-Württemberg-i Hockenheimring lesz az új DTM-szezon első két versenyének házigazdája.

202 verseny nélküli nap után nemcsak a DTM-rajongók várják már türelmetlenül a szezonnyitót. „Az Audi Sportnál azt is izgatottan várjuk, milyen hatást gyakorol majd a szabályzat finomhangolása – mondja Dieter Gass, az Audi Sport DTM-főnöke. – Hosszú volt a tél, de eredményes. Rettentő szoros mezőnyt várunk.”

nyito_large_resize



Az elmúlt hónapokban az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz a DMSB „ernyőszervezettel” és a versenysorozat marketingjét irányító ITR-rel közösen intenzíven dolgoztak azon, hogy minél több izgalmas versenyt és akciót mutathassanak a DTM nézőinek. Gass ezért még keményebb küzdelmeket vár, „amelyekben senki sem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon bármilyen apró részletet, elkalandozzon a figyelme, vagy épp rosszabb formában legyen, ha egyszer győzni akar.” Az Audi Sport pedig győzni akar.

a162209_large_resize

Az elmúlt szezonban a 18 versenyből 10 győzelemmel az Audi RS 5 DTM volt a mezőny legsikeresebb autója. A négykarikás márka Hockenheimben is lenyűgöző teljesítményt nyújtott. A Baden-Württemberg-i Grand Prix pályán öt egymást követő győzelmet aratott. A 2015. évi fináléban a márka nemcsak az első, de a második-harmadik helyezést is megszerezte. „Célunk az, hogy ott folytassuk, ahol abbahagytuk – mondja Dieter Gass. – Jól felkészültünk, egyebek mellett április elején négy eredményes tesztnapot is tartottunk Hockenheimben. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy a DTM-versenyeken milyen szoros a küzdelem. A szombati kvalifikációs futamon csak a relatív erősségeinket fogjuk érzékelni.

Ez az a pillanat, amit Mattias Ekström, az Audi pilótája is már alig vár. „A szezon első kvalifikációs futama még 15 - DTM-ben eltöltött - év után is mindig nagyon izgalmas – mondja a svéd, akinek a következő hétvégén egyszerre két helyen kell helytállnia. A kétszeres DTM-bajnok ugyanis a DTM mellett az FIA Rallycross Világbajnokság futamán is rajthoz áll, ami újabb rajongókat vonz Hockenheimbe.

a162519_large_resize

Ekström számára azonban a DTM a legfontosabb. Az Audi gyári pilótája tudja, hogy a DTM-ben milyen fontos a szezon tökéletes indítása. Nemcsak arról van szó, hogy meg kell vernie a BMW és a Mercedes-Benz versenyzőit, hanem arról is, hogy további hét erős Audi pilótát is le kell győznie, mindenekelőtt Jamie Greent. A múlt évadban a brit volt a pontverseny legeredményesebb Audi versenyzője, és Hockenheimben is két DTM-versenyt nyert a négy közül. De ott van még Miguel Molina, Edoardo Mortara, Nico Müller, Mike Rockenfeller, Timo Scheider és Adrien Tambay is, akik idén szintén fel akarnak lépni a dobogó legfelső fokára.

Azt, hogy verseny közben egy adott Audi-pilóta milyen pozíciót foglal el, az Audi RS 5 DTM modellek hátsó oldalablakain elhelyezett LED kijelzők fogják mutatni. Ha a számok színe zöldről pirosra vált, az azt jelenti, hogy a vezető már nem állíthatja vízszintesbe a hátsó szárnyat, mivel az úgynevezett DRS aktiválások száma az idei szezontól kezdve korlátozott: a május 7-én 16 órakor kezdődő futamon 13 körre, a hosszabb, május 8-án, vasárnap 14:30-kor kezdődő futamon 29 körre engedélyezett.

a162021_large_resize

Az ARD televízió szombaton a „Das Erste”- című műsorban 15:35-től élőben közvetíti a szezonnyitót, vasárnap 14:15-től pedig a második versenyt. A SPORT1 egyórás összefoglalót közöl a versenyről mindkét este. Sok más országban televízión, vagy a DTM YouTube csatornáján követhetők élőben a versenyek. A #DTMHockenheim alatt a közösségi médiában is követhetőek az események. A DTM szezonnyitóra jegyek kaphatók online a www.audi-motorsport.com oldalon.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: