DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Túraautó

Öt esélyes, fordulatos szezonzáró a BTCC-ben

Öt versenyző is megnyerhette még a bajnoki címet a brit túraautó-bajnokság utolsó háromfutamos versenyhétvégéjén, amelyet Brands Hatchben rendeztek, végül pedig mindössze 4 pont döntött.

A 2012-es bajnok Gordon Shedden 23 egység előnnyel érkezett, őt két kétszeres címszerző, Jason Plato és Colin Turkington követte, majd a háromszoros bajnok, Matt Neal következett. Andrew Jordannek minimális esélye maradt a bajnokság megnyerésére: maximális pontszámot kellett volna szereznie, miközben Shedden minden versenyen nullázik.

Az időmérő edzés Mat Jackson sikerét hozta, az esélyesek közül Shedden szerezte meg a legjobb rajthelyet, a negyediket. A versenyen Turkington és Plato is megelőzte a hatodikként végző Sheddent, miközben Jackson győzelmet aratott. A bajnokság éllovasa Plato agresszivitására panaszkodott.

A szintén Jackson által megnyert második versenyen Shedden mindössze 19. helyen végzett verseny eleji kontaktja után, miközben Plato, aki elől csapattársa, Aron Smith félreállt, a 6. pozícióval pontokat gyűjtött. A hétvége utolsó versenyére már csak két esélyes maradt harcban, miután Turkington az utolsó körben szenvedett defektet, és Matt Neal sem dolgozott le elég pontot – hiába kezdhette élről az utolsó futamot. Plato azonban 12 egységre megközelítette Sheddent, a versenyen pedig második helyről indulhatott, míg az éllovas a 19.-ről.

Innen jött fel az első körben a 11. pozícióba, annak ellenére, hogy már a hátsó egyenesben beküldték a biztonsági autót. Végül a 4. helyen zárt, így hiába nyerte meg a versenyt Plato, végül mégiscsak Gordon Sheddené lett a bajnoki cím, mindössze 4 pontos különbséggel. A bajnokságot Neal zárta harmadik, Turkington negyedik és Jordan az ötödik helyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: