DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök

TOP50 – 2. helyezett: Tassi Attila

A legnagyobbat robbantó versenyző a nemzetközi színtérre kilépő legújabb magyar generáció tagjai közül, aki már 18 évesen karnyújtásnyira került egy rangos túraautós sorozat, a TCR megnyerésétől.

Tassi Attila egy olyan versenyző, akivel kapcsolatban hosszú előtörténetről már csak életkora miatt sem lehet mesélni, kimagasló eredményről viszont annál inkább. Egészen 2017 kezdetéig még nem lehetett tudni, hogy mekkora hatást kelthet majd a nemzetközi autósportéletben, tavalyi sikereivel azonban mindenkit meglepett, valamennyire alighanem még önmagát is.

DO5SctyVwAANavb



Az 1999-ben született Tassi kiskorában még más sportokkal, jégkoronggal és BMX-szel kísérletezett, végül egy sérülést követően döntött úgy, hogy az autósport felé fordul, és 2012-ben a magyar Suzuki Swift Kupában kezdett ismerkedni ezzel a szakággal, amely számos fiatal versenyzőnek adta már meg a kezdőlöketet. 2015-ig szerepelt itt, és lassan az élmezőnybe verekedte fel magát, így figyelt fel rá a B3 Racing, amely csapat még 2015-ben megadta neki a külföldi sorozatban való debütálás lehetőségét is, néhány verseny teljesítésével a SEAT Leon Európa-kupában.

2016-tól aztán szorosabbra fűzték kapcsolatukat a felek, mert amikor a B3 Racing benevezett a TCR nemzetközi sorozatába, Tassit ültette be harmadik SEAT-jába a már rutinosabb Dusan Borkovic és Mato Homola mellé. Első szezonja néhány balesettel döcögősen indult, de később Szocsiban megszerezte első dobogóját, az év végi összetettet pedig a 11. helyen zárta.

A következő év pedig újabb nagy előrelépést hozott, immár egy másik magyar csapat, a Michelisz Norbert által frissen alapított M1RA Hondájával, amelyről gyorsan kiderült, hogy a képes konstansan az élmezőnyben küzdeni. Tassi két győzelmet szerzett, stílszerűen mindkettőt a Hungaroringen, kiegyensúlyozott teljesítményével pedig még az utolsó, Abu Dhabiban rendezett hétvégén is esélyes volt a bajnoki címre, amiről azonban végül lecsúszott Jean-Karl Vernay ellenében.

Portrénk írásának idején még nem lehet biztosan tudni, hogy a TCR 2017-es ezüstérmese szerepet kap-e a két nagy túraautós sorozat egybeolvadásából keletkezett WTCR-ben, de egyes források szerint nem kell aggódni a helye miatt, Tassi pedig ebben az esetben eddigi karrierje legnehezebb kihívásával és legkeményebb ellenfeleivel találhatja szembe magát.  

 DO41-iCWkAYwzch

Pályafutása mérföldkövei:

2012: Versenyzői karrier kezdete

2014: 3. hely a magyar Suzuki Swift Kupában

2015: SEAT Leon Európa-kupa

2016: TCR International, 11. hely

2017: TCR International, 2. hely

 

TOP50 eredmények:

2015: 42. hely

2016: 11. hely

2017: 2. hely

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: