DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök

TOP50 magyar autóversenyző – 9. hely: Kárai Tamás

Néhány éve Kárai Tamásra még háromszoros autókrossz Európa-bajnokként tekintettünk, ma már hazánk egyik legjobb ralikrosszosaként, aki itthon és nemzetközi fronton is harcol az eredményekért.

Nem volt korai kezdő Kárai Tamás, aki az ezredfordulón, 27 évesen vett részt első versenyén, egy autókrossz-viadalon: miután felismerte, hogy ezt a sportot neki találták ki, viszonylag hamar eljutott európai versenyekre is, bár sokáig nem futott teljes szezont. Még ebben az időszakban, a szlovákiai Losoncon megszerezte első nemzetközi győzelmét, ami jelezte, érdemes komolyan venni az Eb-t.



2009-ben második lett az autókrossz Európa-bajnokság karosszériás (Touring Autocross/TAX) kategóriájában, két évvel később pedig megszerezte első kontinensbajnoki címét. Bár megvédenie nem sikerült, 2013-ban második, 2014-ben harmadik Európa-bajnokságát is megnyerte.

Már sikerévei alatt versenyezgetett Magyarországon a ralikrosszban is – melynek autói nagyon hasonlóak a TAX-hoz – kétszer (épp Európa-bajnoki éveiben) második helyen zárta az ob-pontversenyt. Amikor aztán minden erejével az új szakágra koncentrált, le is aratta a babérokat: 2015-ben a ralikrossz országos bajnoka lett, ráadásul az Európa-bajnokságon megszerezte első dobogóját. Az ebben az évben megjelenő TOP50 magyar autóversenyző ranglistáján ezzel az előkelő negyedik helyet érdemelte ki.

A következő években, már Audival, mindkét bajnokságban állandó jelleggel szerepelt. Idehaza Kiss Pál Tamás legnagyobb kihívójának bizonyult, a dominánsan versenyző miskolci ellenében azonban általában csak a második hely jutott neki. A rivális kiszállásával 2018-ban kétségtelenül fő favorittá lép elő.

Pályafutása mérföldkövei:

2000: Első verseny

2005: Első győzelem az autókrossz Eb-n

2011: Autókrossz Európa-bajnok

2013: Autókrossz Európa-bajnok, ralikrossz-ob 2.

2014: Autókrossz Európa-bajnok, ralikrossz-ob 2.

2015: Ralikrossz országos bajnok, ralikrossz-Eb dobogós

TOP50 eredmények:

2015: 4. hely

2016: 19. hely

2017: 9. hely

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: