DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Alonso a terepraliba is belekóstolt

Túl van első off-road tesztelésén Fernando Alonso, akinek még szoknia kell az ilyen típusú autók vezetése közben jelentkező fizikai igénybevételt. Nem meglepetés, ezt is élvezte a spanyol.

Dél-Afrikában egy kétnapos tesztelés keretein belül próbálta ki a Toyota tereprali-versenyautóját a kétszeres világbajnok. Ebben segítségére volt a 2009-es Dakar-győztes, Giniel de Villiers. A kavicsos és dűnés részeken is pozitív visszajelzésekkel szolgált Alonso, életében először vezetett ilyen autót.

„Az elmúlt két évben egy sor különböző versenyautóban kipróbáltam magam, most is remek lehetőség nyílt arra, hogy olyat próbálhassak ki, ami teljesen eltér azoktól az autóktól, amiknek a vezetéséhez hozzászoktam” – nyilatkozta Alonso a Motorsport.com szakoldalnak, akiről éppen a napokban nyilatkozta Luca di Montezemolo, hogy kivételes képességű pilóta, de nem volt kellőképpen csapatjátékos a Ferrarinál.

Fernando Alonso a terepralit is élvezte


„Remekül éreztem magam, teljesen különböző az eddigi tapasztalataimtól, de nagyon érdekes. Az autó folyamatosan meggyötör, jobban, mint amire számítottam. De így is nagy élmény volt. Ami a versenyzést illeti, abszolút eltérő a korábban kipróbált versenyágaimtól. Nem könnyű olvasni a buckákat, hogy megsaccoljuk a magasságukat és hogy milyen tempóval mehetünk keresztül rajtuk.”

Hogyan teljesített a speciálisan felkészített Toyota Hilux? „Az autó jól ment, megfelelő a tapadása, az egyensúlya, a motorerő és a fékek is. Hihetetlen érzés minden rajta. Bár még csak az első perceket töltöttem az autóban, de máris kényelmesen éreztem magam, a nagy belső hőség ellenére is jobb volt, mint gondoltam korábban.”

Mentora is elégedett az eddig látottakkal. „A Kalahári sivatagban vagyunk, nem éppen átlagos, hogy az ember itt lásson egy Formula-1-es világbajnokot. Nagyszerű, hogy Fernando idejött velünk és kipróbálta a Hiluxot. Ismét valami újat, valami mást próbálhatott ki. A lényeg, hogy mindig alkalmazkodni kell a terephez, megérteni az ugratókat, a dűnéket és minden olyat, amihez alapesetben nem vagyunk hozzászokva” – fogalmazott de Villiers.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: