DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Kétszeres Dakar-győztes a motorosok közt

Három esélyes vágott neki a perui verseny döntő utolsó napjának: egyikük bukott, Price viszont szakaszsikerrel döntötte el a kérdést. A quadok között a domináns Cavigliasso nyert.

A Dakar Rali Pisco és Lima közötti utolsó napján – melynek 359 kilométeres össztávjából csak 112 volt szelektív – három versenyző maradt reális esélyes a motorosok közötti győzelemre: az éllovas és 2016-os nyertes Toby Price, az összesítésben csupán egy perccel lemaradó Pablo Quintanilla, valamint a további öt percre következő címvédő, Matthias Walkner.

A közel 80 talpon maradt motorost fordított sorrendben rajtoltatták, hogy a győzelem sorsa csak a végén dőljön el. Quintanilla nem bírta a nyomást, és 10 kilométerrel a gyorsasági rajtja után elesett, így csak a két korábbi győztes maradt csatában. Price leggyorsabbnak bizonyult a szakaszon Jose Ignacio Cornejo és Walkner előtt, így az ausztrál pilóta vált a verseny kétszeres győztesévé.



2018-as győzelme után Matthias Walkner végzett második helyen: a KTM első-második pozícióban ért célba, az osztrák márka 2001 óta tartó hihetetlen győzelmi szériáját folytatta. Bukása után Quintanilla az utolsók között futott be, mivel azonban a zárónapot az első három helyezett tekintélyes fölénnyel kezdte meg, összesítésben megszerezte az utolsó dobogós helyet csapattársa, Andrew Short előtt.

Ahogy a motorosok között megszokott, a tíznapos verseny során számos lemorzsolódás történt a szoros élmezőnyben, amelyet a végéig csak pár perces különbségek választottak el: Joan Barreda szinte már szokás szerint meggyőzően kezdett, de versenye hamar, a harmadik napon véget ért. Hondás márkatársa, Ricky Brabec volt az éllovas a 8. szakaszig, amikor motorhibával kiesett – innentől fogva vezetett Price. A Yamaha sztárja, Adrian van Beveren egy nappal később jutott hasonló sorsra, amikor a szintén élmezőnybe tartozó Sam Sunderland és Kevin Benavides egy- és háromórás büntetést kapott. Ők végül a teljesítményüket nem tükröző 8. és 12. pozícióban zárták a versenyt.

 

A quad kategóriában Nicolas Cavigliasso aratott domináns győzelmet: a Dakaron másodszor rajthoz álló argentin 1 óra 55 perc előnnyel győzött Jeremias Gonzalez előtt. Gustavo Gallego lett a harmadik: az argentinok kisajátították a dobogót, míg a Yamaha az első öt helyet foglalta el. Cavigliasso az utolsó szakaszgyőzelemmel koronázta meg szinte tökéletes versenyét: tízből kilenc napot ő nyert meg.

A Dakar eredménye tíz szakasz után (motor):

1.

Toby Price

KTM

33:57:16

2.

Matthias Walkner

KTM

+0:09:13

3.

Pablo Quintanilla

Husqvarna

+0:20:46

4.

Andrew Short

Husqvarna

+0:44:10

5.

Xavier de Soultrait

Yamaha

+0:54:00

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: