DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Dakar: Al-Attiyah a győzelem kapujában, hullottak a franciák

Peterhansel, Loeb, Despres és a motorosok közt Van Beveren kiesett vagy megállt a 9. szakaszon: Nasser Al-Attiyah szakaszgyőzelmével karnyújtásnyira került a sikerhez, míg két keréken háromra csökkent az esélyesek száma.

A perui verseny kíméletlen Pisco–Pisco szakaszának első nagy búcsúzója a 13-szoros győztes, Stephane Peterhansel volt, aki röviddel a rajt után szenvedett balesetet, melyben navigátora, David Castera háta megsérült. A 9. szakaz nagy részét Sebastien Loeb és Cyril Despres uralta: az utolsó, ötödik mérőpont után azonban Loeb kétszer elakadt – a hírek szerint műszaki okok miatt –, Despres pedig röviddel azután borult, hogy átvette a vezetést.

Miután a két francia kiesett előle, Nasser Al-Attiyah megnyerte a szakaszt Nani Roma előtt. Ők ketten állnak összesítésben is az első két helyen, a katari előnye 51 perc. A 8. szakasz végén a harmadik-ötödik pozícióban még Loeb, Peterhansel és Despres állt, helyüket Jakub Przygonski, Martin Prokop és Yazeed Al-Rajhi vette át.



A mezőny magyar párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a szakasz nagy részén a 30. hely körül autóztak, a végén javítva jöttek a 28. pozícióba és fejezték is be itt a mai etapot. A páros még ezzel is javítani tudott összetettben, a holnapi utolsó bő száz kilométernek ugyanis az előkelő 20. helyről vághatnak neki.

A motorokat tízfős csoportokban indították Piscóból, a 313 kilométeres szelektív végén mégis két olyan versenyző ért leghamarabb célba, akik a második csoportból startoltak: az első Dakar-szakaszgyőzelmét szerző francia Michael Metge és bolíviai Daniel Nosiglia Jager, aki két perccel maradt le. A harmadik helytől következnek a megszokott toppilóták: Pablo Quintanilla és a nála egy másodperccel lassabb, azonos időt motorozó Matthias Walkner és Toby Price.

Az összetettet a KTM-es Price vezeti a Husqvarna-versenyző Quintanilla és szintén KTM-es Walkner előtt: minden valószínűség szerint hármuk közül kerül ki a Dakar 2019-es motoros nyertese, mivel Andrew Short lemaradása már 40 perc. A Honda és Yamaha már nem nyerheti meg a versenyt, miután előbbi márka pilótái közül kedden az éllovas Ricky Brabec motorhiba miatt kiesett, Kevin Benavides pedig a szerdai rajt előtt kapott háromórás időbüntetést, mivel titkos jegyzeteket használt verseny közben. A Yamaha sztárja, Adrien van Beveren erőforrása 16 kilométerrel a 9. szakasz célja előtt mondta fel a szolgálatot. Sam Sunderland ugyancsak egyórás büntetést kapott, így ő is kiesett az esélyesek sorából.

A quadok között a versenyt uraló argentin Nicolas Cavigliasso második lett honfitársa, Manuel Andujar mögött, de az összetett éllovas megteheti, hogy kiengedjen: 1 óra 40 perccel vezet egy újabb argentin, Jeremias Gonzalez Feriori előtt.

A verseny csütörtökön véget ér, egyetlen szakasz maradt hátra, Pisco és Lima – amely a verseny kiindulási és végpontja egyszerre – között, amelynek mért távja a szokásosnál rövidebb, csupán 112 kilométer.

A Dakar állása kilenc szakasz után:

Autók

1.

Nasser Al-Attiyah

Toyota

33:09:12

2.

Nani Roma

MINI

+0:51:27

3.

Jakub Przygonski

MINI

+2:33:51

4.

Martin Prokop

Ford

+3:29:06

5.

Yazeed Al-Rajhi

MINI

+4:28:22

Motorok

1.

Toby Price

KTM

32:43:15

2.

Pablo Quintanilla

Husqvarna

+0:01:02

3.

Matthias Walkner

KTM

+0:06:35

4.

Andrew Short

Husqvarna

+0:40:01

5.

Xavier de Soultrait

Yamaha

+0:47:44

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: