DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Tereprali

Három új győztes az Africa Race-en, köztük egy nő

Tét nélküli utolsó szakasszal futott be Dakarba a sivatagi verseny. A három kategória egyikében sem nyert korábbi győztes: a kamionosok között Elisabete Jacinto ért elsőként célba. Varga Imre remekelt a 22 kilométeres gyorsaságin.

A három országot, Marokkót, Mauritániát és Szenegált érintő Africa Race utolsó, 12. szakaszának nem volt tétje: a nap távja 300 kilométer összekötő szakaszból és csupán 22 kilométer szelektívből állt, ráadásul utóbbi már nem számított bele az összesítésbe. A verseny eredménye tehát a szombati 11. szakaszon eldőlt, vasárnap pedig a mezőny egy örömautózással befutott a célállomásra, Dakarba.

Az autós kategória éllovas párosa, Jean-Pierre Strugo és Francois Borsotto feladata az Africa Race megnyeréséhez csupán annyi volt, hogy behozzák autójukat a célba. A francia páros közel egy óra előnnyel rendelkezett a verseny legemlékezetesebb eseménye óta: akkor örökölték meg a vezetést, mikor az addigi éllovast, Dominique Laure-t méterekkel a nyolcadik nap célvonala előtt kiütötte Szergej Kuprijanov.

David Gerard második helyét ugyancsak nem fenyegette veszély, a dobogó utolsó fokáért azonban további két francia csatázott: végül Jean-Noel Julien szerezte meg a pozíciót, biztosítva, hogy az Optimus MD taroljon, és elfoglalja az első három pozíciót.

A mezőny egyetlen magyar duója, Varga Imre és Toma József az összetettben 27. helyen, a T1 kategóriában pedig 13.-ként zárta a viadalt, a verseny pedig igazán kiváló részsikerrel zárult számukra: a tét nélküli gyorsaságit harmadik legjobb idővel abszolválták.

Női pilóta szerezte meg a győzelmet a kamionosok között: a portugál Elisabete Jacinto tíz év próbálkozás után megnyerte a kategóriát, ráadásul előkelő helyen, ötödikként végzett az autók és kamionok vegyes mezőnyében MAN-nel. A háromszoros győztes, Tomas Tomecek újra nyerő tempót diktált, kuplunghibája azonban megfosztotta negyedik sikerétől.

Kiélezett párharc jellemezte a motoros kategóriát az elejétől: Alessandro Botturit és norvég Pal Anders Ullevalsetert csupán percek választották el egymástól a 4000 kilométeres táv során, így az utolsó éles szakasz döntött az első helyezésről. A korábbi kétszeres nyertes Ullevalseter két perc előnnyel megnyerte a 11. szelektívet, Botturi előnyéből azonban megmaradt öt perc, így a yamahás motoros fejére került első koronája.

Az Africa Eco Race eredményei itt érhetők el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: