DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

A Toyota diktálta a tempót a Dakar első szakaszán

Nem született meglepetés a 2019-es, csak Peruban megrendezett Dakar első szakaszán, és a Toyota katari versenyzője, Nasser Al Attiyah húzta be az első szakaszt. A címvédő Carlos Sainz éppencsak második.

A Dakar mezőnyének, amelyet ezúttal kizárólag Peruban rendeznek, máris meg kellett küzdeniük dűnékkel is a 84 kilométeres első szakasz során, ezt a katari versenyző 1 óra, 1 perc és 41 másodperc alatt abszolválta. Al Attiyah másodiknak rugaszkodott neki a távnak a címvédő Carlos Sainz mögött, de a 2015-ös első a szakasz végére gyakorlatilag utolérte a spanyolt, annyival gyorsabb volt nála.

Sainz egyébként meg tudta tartani második helyét, de előnye csak egy másodperc a hozzá hasonlóan szintén Mini 4x4-et vezető lengyel Jakub Przygonskihoz képest. Al Attiyah gyári, Gazoo toyotás csapattársait, Bernhard ten Brinkét és Giniel de Villierst meg tudta előzni a privát Hiluxot hajtó Vlagyimir Vasziljev, így az orosz áll jelenleg a negyedik helyen, de még Yazeed Al-Rajhi is befért az előbb említett ten Brinkéék elé, akiknek így csak a hatodik (de Villiers), illetve a nyolcadik (ten Brinke) hely jutott.

alattijah



Az ezúttal egy privát Peugeot-val küzdő Sebastien Loeb nem kezdett jól, ugyanis rögtön elsőre összeszedett egy hat perces hátrányt Al Attiyah-val szemben, a helyezést illetően pedig nem tudott beférni a legjobb 10 közé.

Loeböt megelőzte mindkét PH Sport-csapattárs, Harry Hunt és Pierre Lachaume is. Hunt egyébként meg tudta előzni a Dakar-legenda Stephane Peterhanselt, valamint Cyril Despres-t is, akikkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nem olyan rég navigátort cseréltek. A korábbi rendszeres rali-világbajnoki résztvevő, az egyik legerősebb privátnak tartott észt Martin Prokop már féltávkor negyedórás hátrányban volt.

Az állás az első szakasz után:

Poz.

Versenyző

Navigátor

Autó

Idő/

Különbség

1

Nasser Al Attiyah

Mathieu Baumel

Toyota 1:01:41
2

Carlos Sainz

Lucas Cruz

Mini Buggy

+1:59
3

Jakub Przygonski

Tom Colsoul

Mini 4x4 +2:00
4

Vlagyimir Vasziljev

Konsztantyin Zsilcov

Toyota +2:18
5

Yazeed Al Rajhi

Timo Gottschalk

Mini 4x4 +2:28
6

Giniel de Villiers

Dirk von Zitzewitz

Toyota +2:40
7

Stephane Peterhansel

David Castera

Mini Buggy +2:57
8

Bernhard ten Brinke

Xavier Panseri

Toyota +3:19
9

Harry Hunt

Wouter Rosegaar

Peugeot +3:25
10

Cyril Despres

Jean-Paul Cottret

Mini Buggy +4:25
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: