DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali (TR)

Riverside Baja: Zapletal legyőzhetetlen volt

Elképesztő izgalmakkal ért véget Magyargencsen a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprali Bajnokság futama, a Riverside Baja. A verseny hőse egyrészt a Dakart többször teljesítő cseh Miroslav Zapletal volt, aki valamennyi szakaszt megnyerte, illetve az a Klima Gábor, aki fotós létére sikerrel teljesítette motorosként a teljes viadalt. Utóbbi kategóriában egyébként magyar siker született Kárpáti Péter révén, míg a side by side-ban a lengyel apa és fia, Kamil és Tadeusz Wisniewski diadalmaskodott.

Ahogy azt vártuk, az beteljesedett, és a Riverside Baja a tereprallye nagy ünnepe lett. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprali Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat.

2018-Riverside-autó1-Zapletal



A side by side kategóriában végig hatalmas küzdelmet vívtak a résztvevők, az utolsó szakaszig nyílt volt a küzdelem. Végül a lengyel Kamil Wisniewski és Tadeusz Wisniewski 7 perc 19 másodperc előnnyel diadalmaskodott a sokáig vezető Kéry Szilveszter, Simon Péter duó előtt, míg a harmadik helyet a cseh Ladislav Zavrtálek, Ivo Sevcik szerezte meg, akik 12 perc 30 másodpercet kaptak a győztestől. Hogy teljes legyen a családias hangulat, arról a negyedikként záró cseh Müller-család gondoskodott - a két Martin apa és fia -, míg ötödik egy pazar záró szakaszbeli győzelemmel végző Kovács György, Takács Antal páros lett.

A motorosok küzdelmében az utolsó szakaszon pazarul teljesítő - és a versenyben szinte végig vezető - Kárpáti Péter lett az első, megelőzve csapattársát, a nyolcadik szakasz után élre álló, ám végül 58 másodperccel alulmaradó Horváth Laller Lajost, míg harmadikként Majer Viktor ért célba, ő 2 perc 20 másodperccel maradt le a győztes idejétől. Mindenesetre a Hellas Rallye-ra készülő Kárpáti és Laller formája több mint bíztató… A negyedik helyen a kétnapos verseny egyik hőse végzett, az a Klima Gábor, aki - eredetileg ragyogó fotóriporter - élete első tereprallye viadalát teljesítette egy KTM nyergében, és mindössze 15 perc 10 másodpercre maradt el a győztestől.

Az autósok között egy perc vita nem lehetett a győztes személyét illetően, hiszen Miroslav Zapletal és Marek Sykora valamennyi szakaszon fölényesen győzött, és a végén nem kevesebb, mint 1 óra 48 perc 14 másodperccel bizonyult jobbnak, mint a cseh Zdenek Porizek, Pavel Vaculik páros, akik az utolsó szakaszon a tetejére állították az autójukat, így számukra már az is eredmény volt, hogy végül célba értek. A TH kategóriában a lengyel Mariusz Wiatr, Lukasz Laskiewiecz duó lett az első, míg a másodikként záró Adam Bilinski, Artur Janda lengyel kettős 13 perc 56 másodperccel maradt el a győztesektől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: