DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Tereprali

Dakar: Teljesen átalakult a motoros élmezőny, Peterhansel már második

Újabb szakaszgyőzelemmel folytatódott a Dakar-legenda felzárkózása, Sainz előnye egy órára csökkent. A motoros kategóriában megjósolhatatlan fordulatok történtek: kiesett az első helyezett, négy élmenő is sokat veszített. Az utolsó magyar zászló alatt induló versenyző feladta.

A terepralisok legjava kedden – miután a hétfői programot az időjárásra hivatkozva törölték – már Argentínában versenyzett, Salta és Belen városa között, ahol 373 kilométeres gyorsaságit kellett teljesíteni. Az autós kategóriát vezető Carlos Sainz egy óránál nagyobb előnye előbb büntetés miatt szenvedett érvágást: a holland quados Kees Koolennel ütközött, és a szabályokat megszegve nem állt meg segíteni, ezért 10 percet hozzáadtak idejéhez.

Sainz további időt veszített márkatársához, Stephane Peterhanselhez képest a gyorsasági első felében, habár a másodikban hasonló szinten teljesített, mint a francia, így nem bukott több időt. Sainz előnye most 50 perc a nap során leggyorsabb Peterhansel előtt, aki folytatva balesete utáni felzárkózását megelőzte Nasser Al-Attiyah-t.



Megjósolhatatlan fordulatok történtek a motoros kategóriában, melynek résztvevőit meggyötörte a keddi útvonal. A versenyt minimális előnnyel, de tartósan vezető Adrian van Beveren három kilométerrel a cél előtt esett el, és szenvedett kulcscsonttörést, valamint mellkasi és gerincsérüléseket. Vissza akart ülni Yamahájára, hogy befejezze a szakaszt, de ez nem volt lehetséges.

Még négy élmenő, Kevin Benavides, Toby Price, Joan Barreda és Antoine Meo veszített jelentős időt. A napot kezdetén hat versenyző állt 10 percen belül, az osztrák Matthias Walkner 40 perc előnnyel zárta a 10. gyorsaságit. A Van Beveren, Benavides, Walkner, Price és Barreda alkotta legjobb öt most Walkner, Barreda, Benavides, Gerard Farres és Price sorrendjére módosult.

A keddi napon az utolsó magyar zászló alatt induló versenyző is feladta a küzdelmet, Dési János elesett, melyet követően helikopterrel szállították a tábori kórházba. Az erdélyi Gyenes Emánuel (25. hely) és vajdasági Saghmeister Gábor (84. hely) továbbra is küzdenek a motoros kategóriában.

Az állás a 10. szakasz után:

Autók

1.

Carlos Sainz

Peugeot

32:10:53

2.

Stephane Peterhansel

Peugeot

+0:50:35

3.

Nasser Al-Attiyah

Toyota

+1:12:46

4.

Bernhard ten Brinke

Toyota

+1:22:15

5.

Giniel de Villiers

Toyota

+1:22:48

Motorok

1.

 Matthias Walkner

KTM

32:21:03

2.

 Joan Barreda

Honda

+39:42

3.

 Kevin Benavides

Honda

+41:23

4.

 Gerard Farres

KTM

+47:46

5.

 Toby Price

KTM

+50:18

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: