DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Peterhanselen is kifogott a Dakar, most Sainz vezet

A verseny specialistája megrongálta felfüggesztését, így egycsapásra messzire került 14. győzelmétől. Az autósok és motorosok között is új éllovas vezeti a Dakart – a maratoni szakasz ma folytatódik.

A Peugeot spanyol versenyzője, Carlos Sainz szombaton zsinórban második győzelmét szerezte meg, míg a versenyt szakasz kezdetén 27 perccel vezető csapattársa, Stephane Peterhansel egy órát bukott a La Paz és Uyuni közti, 425 kilométeres speciálon.

A francia egy motorost akart megelőzni, mikor kőnek ütközött, jobb lengéscsillapítója és felfüggesztése megsérült, Cyril Despres állt meg segíteni a szerelésben. Peterhansel és navigátora, Jean-Paul Cottret dolgát megkeseríti, hogy éppen szombaton-vasárnap tartják a Dakar kétnapos maratonját: azaz éjszaka, a táborban a Peugeot szerelői nem nyúlhattak az autóhoz.



A Dakart 2010-ben megnyerő idősebb Carlos Sainz jelentős előnyre tett szert, melyet csak akkor bukhat el, ha olyan incidens éri, mint három csapattársát – Peterhansel előtt Sebastien Loeb kiesett, Despres hátránya pedig 41 óra –, 1 óra 11 perccel vezet Nasser Al-Attiyah előtt. Peterhansel harmadik, hajszállal a másik Toyota, Giniel de Villiers előtt.

A motoros kategória spanyol ásza, Joan Barreda harmadszor nyert szakaszt, így 5 perc alá csökkentette lemaradását, és ötödikről a harmadik helyre lépett fel. A legközelebb Adrien van Beveren került hozzá, aki teljesítményének köszönhetően második helyre taszította Kevin Benavidest. A legjobb öt helyezett továbbra is negyed órán belül található a változatlanul legszorosabb kategóriában. Az egyetlen talpon maradt magyar, Dési János a 73. helyen áll, az erdélyi Gyenes Emánuel a 28. pozíciót tartja.

A quadosok között Axel Dutrie első szakaszgyőzelmét szerezte, Ignacio Casale előnye 1 óra és 1 perc. A Kamaz Eduard Nikolaevvel fémjelzett triója szintén közel egy órás különbséggel vezeti a kamionos versenyt.

Ma Uyuniból Tupizába vezet a Dakar útja, az 585 kilométeres táv 498 kilométere pedig szelektív lesz: ez a verseny eddigi leghosszabb mért szakasza, melyet tovább nehezít a vasárnapra virradó éjszaka szerelési tilalma.

Az állás hét szakasz után:

Autók

1.

Carlos Sainz

Peugeot

21:41:38

2.

Nasser Al-Attiyah

Toyota

+1:11:29

3.

Stephane Peterhansel

Peugeot

+1:20:46

4.

Giniel de Villiers

Toyota

+1:20:54

5.

Bernhard ten Brinke

Toyota

+1:25:04

 

Motorok

1.

 Adrien van Beveren

Yamaha

21:49:18

2.

 Kevin Benavides

Honda

+3:14

3.

 Joan Barreda

Honda

+4:45

4.

 Matthias Walkner

KTM

+8:18

5.

 Toby Price

KTM

+13:34

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: