DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Tereprali

Sainz szakaszt nyert, helycsere az élen a motorosoknál

A Peugeot rutinos versenyzője húzta be a 2018-as Dakar hatodik etapját az autók között, de hátránya így is közel fél óra - most pihenőnapra vonulnak a csapatok, féltávnál járunk.

Miután előző nap Sebastien Loeb feladta a küzdemet, Carlos Sainz nyerte az idei Dakar (sok helyen sáros) hatodik szakaszát, így ő mehet friss győzelemmel pihenőre az autósok között - elérkeztünk ugyanis a futam féltávjához, ezzel együtt pihenőnapjához. A spanyol "Matador" négy percet vert csapattársára, a versenyt vezető Stephane Peterhanselre és a két részre bontott szakaszon végig ő volt a leggyorsabb - az első felénél már két perces előnyben volt, majd az összekötő etap után ismét rálépett a gázra és megduplázta a különbséget.

4112d



Hátránya azonban még így is 27 perc Peterhanselhez képest, aki ha el tudja kerülni a balszerencsét, akkor nagyon jó esélyei vannak arra, hogy megszerezze 14. Dakar-győzelmét - már csak Sainznak lehet sansza őt befogni, ha nem esik ki, a többiek közel másfél órás lemaradásban vannak. Nasser Al-Attiyah egyébként közelített csapattársához, Bernhard ten Brinkéhez ezen a szakaszon és négy percre csökkentette hátrányát a dobogó alsó fokához képest.

A motorosoknál a rossz időjárás törölték a szakasz egy részét, így szoros eredmények születtek, a francia Antoine Meo fél perccel előzte meg társait (így is csak hetedk az összetettben), miközben helycsere történt az összetett élén: Kevin Benavides várhatja az élről a pihenőnapot és a folytatást, előnye szűk két perc az eddig vezető, de itt most gyenge időt produkáló Van Beverennel szemben, de Mathias Walkner is három percen belül van.

A mezőny tehát most Bolíviában pihen, majd szombaton egy bő négyszáz kilométeres szakaszt kell teljesítenie. 

Az állás hat szakasz után:

Autók

1 Stephane Peterhansel Peugeot 16:25:2
2 Carlos Sainz Peugeot +27:10
3 Bernhard ten Brinke Toyota +1:20:41
4 Nasser Al-Attiyah Toyota +1:24:20
5 Giniel de Villiers Toyota +1:35:59

Motorok

1 Kevin Benavides Honda 16:33:20
2 Adrien van Beveren Yamaha +1:57
3 Matthias Walkner KTM +2:50
4 Xavier De Soultrait Yamaha +9:24
5 Joan Barreda Bort Honda +9:33
     
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: