Steward
Dezső Attila
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. december 16. vasárnap
Tereprali

Beleesett az óceánba a Mini a Dakaron

Már az első hét is több nem szokványos jelenetet és balesetet hozott az idei Dakar Ralin, a szerdai versenynapon pedig a szaúd-arábiai Yazeed al-Rajhi folytatta a sort, akinek amiatt kellett aggódnia, hogy Minijét el ne nyelje a Csendes-óceán.

EasyCapture1

Al-Rajhi a Mini idei Dakar-csapatának egyik húzóneveként állt rajthoz Nani Romához, Orlando Terranovához vagy Mikko Hirvonenhez hasonlóan, azonban csapattársai többségével egyetemben ő is már a verseny első napjaiban komoly bajba került. A pilóta már egy korábbi szakaszon is sok időt veszített, de a szerdán történtek aztán végképp megadták a kegyelemdöfést idei reményeinek, amikor egyik pillanatban arra eszmélt navigátorával, Timo Gottschalkkal, hogy autóját már a hullámok emésztik.

Az idei Dakar egyik sajátossága, hogy az első hét során az útvonal többször is közvetlenül az óceánpart mellett halad, több kilométeren át a víz közvetlen közelében száguldanak el a járművek, és kedden a rendhagyó tömegrajtos indítást is ilyen festői táj mellett ejtették meg. Al-Rajhiék szerdán elszámították magukat, túl közel merészkedtek a habokhoz, Minijük pedig menthetetlenül elásta magát a nedves homokban: a víz elárasztotta az autó belterét, és a hullámok elkezdték befelé húzni a járművet.

Al-Rajhi és Gottschalk párosa a partról csak annyit tudott tenni, hogy egy kötéllel igyekeztek megakadályozni, hogy az óceán végleg magával ragadja munkaeszközüket. Idővel márkatársuk, Boris Garafulic is megérkezett a helyszínre, aki négykerék-meghajtású autójával sikeresen kihúzta a bajba jutott Minit a vízből, majd pedig egy másik csapattársuk, Mikko Hirvonen vontatta el a szakasz végéig az átázott gépet, amit aztán a szervízcsapat vett kezelésbe.

„Két nyomvonal volt a homokban, sajnos mi a rosszat választottuk” – foglalta össze a napját szűkszavúan al-Rajhi, aki a történtek ellenére a csütörtöki rajtnál is ott lehet. Az óceános közjátékkal végül csak két órát veszítettek a napot megnyerő Stephane Peterhansellel szemben, és az összetett 29. helyéről várják a folytatást. 

A videó végén látható, hogy nem ez volt az első vízbe csúszós baleset a Dakar Ralik történetében: Jean-Louis Schlesserrel is történt már hasonló a múltban.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?