Steward
Varga Ákos
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. január 16. szerda
Tereprali (TR)

Európa-bajnokok száguldanak Nyirádon

Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: egyrészt először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprali és a ralikrossz versenyzői, másrészt előbbiben szinte minden kategóriában itt dől el a bajnoki cím.

A színvonalra nem lehet majd panasz, hiszen a tereprallye két idei Európa-bajnoka is ott lesz a mezőnyben: az autósoknál a lengyel Marcin Lukaszewski – navigátora Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1) –, míg a motorosoknál a második Dakarjára készülő Horváth Laller Lajos (KTM 450 RR). Mindketten kijelentették, győzni szeretnének Nyirádon.

November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en. Egy biztos, a mezőny erősségével nem lesz gond, ugyanis két Európa-bajnok is rajthoz áll majd a Nyirádi Motorsport Centrumban.

2017-Raid of the Champions-marcin lukaszewski1

Az autósoknál idei negyedik bajnoki címéért száll harcba a lengyel Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1) kettős: az elmúlt hétvégén megnyerték már az idei Európa-bajnokságot (CEZ), valamint a lengyel és a cseh abszolút címet, és a magyar bajnokságban is holtversenyben az élen állnak 70 ponttal. Lukaszewski remek formában van, és a nyirádi viadalon, a Raid of the Champions-on a magyar abszolút címmel szeretné feltenni a koronát idei szereplésére.

„Nagyon szeretjük a magyar futamokat, mert ezek mindig jól szervezett versenyek, jó hangulatban telnek. Ráadásul, amíg a hazai lengyel futamok nagy részét katonai területeken rendezik, addig itt a nézők is részesei lehetnek a versenynek, és ez nélkülözhetetlen a sportág népszerűsítése miatt. Nem lesz egyszerű dolgom, hiszen két hazai párossal kell megküzdenünk a bajnoki címért, de egyértelmű célunk a győzelem és az idei negyedik abszolút elsőség megszerzése. Ezzel a viadallal zárjuk az idei szezonunkat, és nagyszerű érzés lenne győzelemmel búcsúzni a 2017-es idényünktől. Nagyszerű érzés lenne, ha a CEZ, a lengyel és a cseh bajnoki cím mellé a magyar bajnokságot is meg tudnánk nyerni. Egy biztos, folyamatosan száz százalékot kell nyújtanunk majd az első métertől az utolsóig” – jelentette ki Marcin Lukaszewski.

2017-Raid of the Champions-Laller1

A versenyen a motorosok között is ott lesz a mezőnyben egy idei Európa-bajnok, mégpedig a pályafutása második Dakarjára készülő Horváth Laller Lajos. A váci terepmotoros a FIM Europe Bajas sorozatában végzett az élen végzett, így ő lett a kategória első magyar Európa bajnoka. Laller elmondta, a dakaros motorjával áll rajthoz – egy KTM 450 RR –, és a Raid of the Champions viadal az utolsó versenye a dél-amerikai nagy erőpróba előtt.

„Úgy érzem, különleges élmény lesz a legendás vörös katlanban motorral versenyezni. A 2015-ös HunGarian Baján már belekóstoltam a nyirádi miliőbe, de voltam már itt rallycross-szerelőként, azaz nem lesz ismeretlen a helyszín számomra. A motorom összeállt, és ezt a versenyt tekintjük az utolsó nagy tesztnek a Dakar előtt. Mivel azt szeretnénk, hogy az esetleges hibák inkább itt jöjjenek ki, így nem fogok óvatoskodni, nyomom majd, ahogy a csövön kifér. Az Eb-cím kötelez, így szeretném megnyerni a versenyt, ám az a legfontosabb, hogy a felkészülésem szempontjából minden rendben legyen. Kell még nekem és a motornak is a versenykilométer a Dakar előtt, és abban reménykedem, hogy csak az ellenfeleimmel kell megküzdenem, az időjárás nem okoz majd számunkra kellemetlen meglepetést” – fogalmazott Horváth Laller Lajos.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?