DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Tereprali

Afrikás, élvezetes napja volt a Qualisport kamionosainak

Míg az előző nap igazi kínszenvedés volt a Qualisport Racing és a 2017-es Silk Way Rali többi résztvevője számára, addig a viadal tizedik szelektív szakaszát az eddigi legélvezetesebb penzumként értékelte a magyar Scania-trió. Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László most először élvezte igazán a versenyt, köszönhetően annak, hogy Hami és Dunhuang között igazi „afrikás” útvonalat raktak össze a szervezők.

A rövidke, 87 kilométeres összekötő szakasz után a mért táv hossza 360 kilométer volt a viadal tizedik versenynapján. Miután a dunaszentbenedeki csapat megkínozta a Torpedót az előző napon, a Góbi sivatag dűnéin, a szervizstáb számára roppant hosszúra nyúlt az éjszakai szerviz: „Sajnos megrepedt a tank, szivárgott belőle az üzemanyag, így ki kellett szedni ahhoz, hogy meg tudjuk javítani. Más egyéb tennivalók is akadtak, mert tényleg brutális volt az előző napi táv. Hajnali 4-re végeztünk, így számomra és a szervizcsapat tagjai számára nem volt túlságosan kellemes a mai reggel” – mondta az előző nap utózöngéjéről Ács László, a Qualisport Racing fedélzeti szerelője.

qualisport-2017-silk-way-rali-10-szakasz-01



Annál jobban sikerült a szakasz, amely az első olyan menete volt a július 7-én elkezdődött maratoni összecsapásnak, amely élvezetes volt a magyar kamionos egység számára: „Nem volt túl hosszú, ráadásul sikerült végig a saját tempónkat autózni. Az előző napi pokoljárás után a mai valóságos felüdülésként hatott. Picit olyan érzésem volt, mintha Afrikában lennénk, ez az útvonal nagyon hasonlított az Africa Race Tagounite és Assa közötti szakaszához. Minden rendben, a kamionnal sincs gond, így várjuk a folytatást” – fogalmazott a pilóta, Kovács Miklós, aki 4 óra 27 perc 42 másodperces időt repesztett, ami a kamionos kategóriában ezen a napon a 13. helyre volt elegendő.

A magyar egység az előző napi nehézségek miatt a 9. helyről visszacsúszott a 11. pozícióba a monstrumok összesítésében, ezt azonban továbbra is őrzik. A kategóriát továbbra is a totális Kamaz-uralom jellemzi: a szakaszt Eduard Nyikolajev nyerte, míg az összesítésben az első három helyen a tatárföldi gyártó egységei állomásoznak. Dimitrij Szotnyikov vezet, őt Anton Shibalov és Ajrat Margyejev követi a tabellán.

Az autósoknál reggelre eldőlt, hogy bukása után Sebastien Loeb ujjsérülés miatt nem tudja folytatni a Silk Way Ralit, így a Peugeot egy győzelmi esélyest veszített el. Az oroszlános márka másik pilótája, a címvédő Cyril Despres örökölte meg a vezetést, aki őrzi ezt a pozíciót, annak ellenére is, hogy a napi szakaszon csak a 4. helyen végzett. A napi elsőség egy olasz versenyzőé, a Ford buggy-val induló Eugenio Amosé lett, akit két X-Raid Mini, Jazeed al-Radzsi és Bryce Menzies követett.

qualisport-2017-silk-way-rali-10-szakasz-02

Szalay Balázs és Bunkoczi László, az Opel Dakar Team párosa is megszenvedte az előző napot: a szakaszt félbeszakították, időbüntetéssel szállhattak újra harcba, s bár az utolsó előtti helyről rugaszkodtak neki a távnak, a 12. pozícióig dolgozták fel magukat. ”Robogtunk a mezőny után, kilenc autót és három-négy kamiont megelőztünk. Nagyon nehéz volt az óriási por miatt, ráadásul az egyik MAZ nagyon nehezen engedett el, nekimentem egy kőnek és defektet kaptam. Öt percig cseréltük a kereket, még egyszer utolértük, a végére legyűrtem. A gond az volt, hogy nyolcvannal a vége előtt elment a fékem. Nyolcvannal a vége előtt. Ott már egy kicsit defenzívebben vezettem, mindig átgondoltam, hogy mi jöhet, hogy lehet. A szakasz egyébként gyors volt, dombokra kellett felmenni és lejönni. Jó volt, tényleg ilyen kis izgalmas pálya. A fiúk kicserélték a féket, már elkészültek, így várjuk a folytatást!” – fogalmazott a Mokka pilótája. Az Opel-tandem az autós kategória összesítésében a 21. helyen állomásozik.

A július 22-én, Hszianban befejeződő derbi 11. versenynapja rövidebb lesz, mint azt előre eltervezték: a szelektív szakasz két részből állt volna, ám a szervezők kedd este bejelentették, hogy szerdán csak a táv második, 237 kilométer hosszú részét teljesítik mért szakaszként a versenyzők. Az eligazításon elhangzottak szerint a napi szakasz rajtjáig vezető összekötő hossza 230 kilométer lesz, míg a céltól további 87 kilométer kell gurulni a szervizparkig. A terep jellege az előrejelzés szerint gödrös, dobálós lesz, megfűszerezve jó sok irányváltással, amely komoly próbára teszi majd a navigátorokat is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: