DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Tereprali

Történelmet írt a Peugeot a Dakaron

A 2017-es Dakar Paraguayon, Bolívián és Argentínán áthaladó csaknem 9000 km-ének megtétele után a három új Peugeot 3008DKR, illetve a három versenyző páros, Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena és Despres/Castera az első három helyen (ebben a sorrendben) futott be a Buenos Airesben felállított célba. A történelmi hármas győzelem mintegy megkoronázta a Peugeot eddigi öt Dakar-győzelmét. Kívánni se lehetne jobb eseményt az új Peugeot 3008 SUV bevezetéséhez!

KÉK, FEHÉR, PIROS

Harminc évvel első Dakar-győzelme után három dobogós helyezésével a Peugeot ismét megmutatta, mire képes a francia szakértelem. A Dakar történetének legsikeresebb versenyző párosa, Peterhansel/Cottret lengette meg a dobogó legfelső fokán a francia trikolórt Dél-Amerikában, egy csapdákkal teli, számos magaslati szakasszal tarkított, navigációs kihívással nehezített és szeszélyes időjárásnak kitett útvonal megtételét követően. A 2017-es Dakar fordulatokban gazdag verseny volt. Az élmezőny autói egymást követték, soha nem szakadtak el nagyon egymástól.

peugeot-dakar-rekord-2017-_02



ÚJ DAKAR-REKORD

A 13-ast általában balszerencsét hozó számnak tartják. Kevesen merik szerencseszámukká tenni. Stéphane Peterhansel ez utóbbaik közé tartozhat, hiszen megszerezte 13. Dakar-győzelmét (6-ot motorral, 7-et autóval), tovább javítva eddigi rekordján. A mondhatni tökéletes futamot produkált Stéphane Peterhansel és Jean-Paul Cottret hetedik közös sikerüket aratták, mely által Jean-Paul lett a legtöbb Dakar-győzelmet magának mondható segédpilóta.

GYORSAN TANULÓ BAJNOKOK

A Sébastien Loeb/Daniel Elena páros másodszorra vett részt a Dakaron, ennek ellenére döbbenetesen jól haladt előre: a futam leggyorsabb versenyzőinek bizonyultak, magabiztosan uralták a verseny és a navigáció ritmusát. A 4. szakaszban meghibásodott motor miatt sajnos 26 percet veszítettek, ami aztán a célba érkezésre is döntő hatással volt. A második helyen végzett 309-es rajtszámú páros két egymást követő évben másodszorra szerezte meg a „top performer” megtisztelő címet öt szakaszgyőzelméért (a tízből).

peugeot-dakar-rekord-2017-_03

ELŐSZÖR A DOBOGÓN AZ AUTÓS VERSENYBEN

A tavalyi Dakaron hetedik helyezést elért Cyril Despres és David Castera örömmel léptek fel a dobogóra; hasonló sikerben eddig csak a motoros-futamon volt részük (Cyril 5 győzelmet aratott, David egy 3. helyezést ért el). A Peugeot 3008DKR 307-es rajtszámú autójának sikerült learatnia első gyorsasági szakaszgyőzelmét autóval, melynek köszönhetően egy rendkívül nehéz szakaszt követően összesítettben az eredménylista élére került. Azaz vitathatatlanul javított teljesítményén.

NEM VÁRT FORDULAT

Noha az idei versenyen a Sainz/Cruz páros ismét bizonyságot tett gyorsaságáról, hiába tört az élmezőnybe, sajnos nem tudta befejezni a Dakart. A 4. szakaszban az autó felborult, a spanyol páros kénytelen volt kiszállni a versenyből és visszatérni a Tupizában található táborba.

Sajnos a rendelkezésre álló idő alatt nem lehetett megjavítani a 304-es rajtszámú autót.

peugeot-dakar-rekord-2017-_04

MÉLTÓ ÖRÖKÖS

A Peugeot 2008DKR-t felváltó Peugeot 3008DKR remekül helytállt a világ legnehezebb tereprali versenyén. Az ellenfelek négykerék-meghajtású járműveivel szemben a kétkerék-meghajtású 3008DKR bebizonyította, hogy a Peugeot Total Team jó műszaki megoldást választott. A kedvezőtlen szabályzati változások ellenére (a levegőszűkítő csökkentése) mindaz a munka, amit az utóbbi hónapokban a motor és a felfüggesztések tökéletesítése céljából végzett a csapat, meghozta gyümölcsét. Mellesleg a Peugeot 3008 SUV által inspirált karosszéria olyan aerodinamikai fejlődést hozott, amely által a versenyzők optimalizálni tudták csúcssebességüket.

GYŐZTESEK NÉVSORA TÖMÖR ARANYBÓL

A Peugeot Team által megvalósított hármas győzelem tovább gazdagítja a Peugeot egyébként is bámulatos eredménylistáját.

Ez a Márka hatodik győzelme az eddigi hét részvételéből, és a második háromszoros győzelme.

peugeot-dakar-rekord-2017-_01

A Peugeot sikerlistája a Dakaron:

1987: Vatanen/Giroux (205 T 16 Grand Raid) győzelme

1988: Kankkunen/Piironen győzelme (205 T 16 Grand Raid)

1989: kettős Peugeot-győzelem: Vatanen/Berglund (405 T 16 Grand Raid), Ickx/Tarin (405 T 16 Grand Raid)

1990: hármas Peugeot-győzelem: Vatanen/Berglund (405 T 16 Grand Raid), Waldegard/Fenouil (405 T 16 Grand Raid), Ambrosino/Baumgartner (205 T 16 Grand Raid)

2016: Peterhansel/Cottret ( Peugeot 2008DKR) győzelme

2017: hármas Peugeot-győzelem: Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena és Despres/Castera (mindannyian Peugeot 3008DKR-ral)

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: