DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Loebé az utolsó előtti szakasz, de nem eléggel

Döntőnek is beillő etapot teljesített pénteken a Dakar mezőnye San Juan és Rio Cuarto között, amely immár az autósok mezőnyében is kirajzolta az idei sivatagi verseny győztes trófeájának legfőbb várományosát.

A Dakar 11. etapja (a 9. olyan, amit teljesített is a mezőny) ismét egy rendhagyó szakaszt hozott, a szelektív középső részét ugyanis a szervezők semlegesítették, így tulajdonképpen két részből állt a gyorsasági, amely összesen 288 kilométeres távot foglalt magában.

A motorosok mezőnyében már az első részt is Paulo Goncalves teljesítette a leggyorsabban, előnyét pedig a befutóig tovább tudta növelni, ezzel idei első, összességében harmadik szakaszgyőzelmét gyűjtötte be. Mögötte a hozzá hasonlóan egyórás büntetése miatt a győzelemtől már távol kerülő Joan Barrerda Bort futott be 69 másodperces lemaradással. A két hondás csapattárs így is csak a 6. és 5. helyen áll az összetettben, amit továbbra is Sam Sunderland vezet, és előnye annak ellenére is 33 perc legközelebbi üldözőjével, Matthias Walknerrel szemben, hogy a szakasz végéhez közeledve megállt a motorja, amivel elveszített néhány percet. Ekkora időkülönbséggel pedig Sunderland már szinte a zsebében érezheti első Dakar-győzelmét a rövid zárószakasz előtt.

C2Er_SQWgAA-OyG



Az autóknál Stephane Peterhansel közel hatperces előnnyel kezdte meg az utolsó előtti napot, miután a szervezők a szabályok értelmében visszaadták neki azt az időt, amit a csütörtöki baleset után, a sérült motorosért érkező segítségre várva töltött.

Ez azt jelentette, hogy Loebnek most vagy soha alapon ezen a napon kellett volna ledolgoznia hátrányának zömét honfitársával szemben. A táv első, még tereprali-jellegű felében úgy tűnt, hogy ez sikerülhet, hiszen megfelezte lemaradását, ám a második, inkább WRC-s szakaszon Peterhansel bizonyult gyorsabbnak, így végül noha Loeb megnyerte a napot, csupán 18 másodpercet tudott hozni fő riválisán. Mögöttük Orlando Terranova és Cyril Despres jött be, utóbbinak a dobogó alsó foka van kilátásban, hiszen csapattársai mögött fél órával le van maradva, de ennél is többel vezet a negyedik helyezett Nani Romával szemben.

Ám ami a legfontosabb: Peterhanselnek még mindig 5 perc 32 másodperc az előnye, így nagyon közel került ahhoz, hogy szombaton bebiztosítsa - kimondani is sok - 13. győzelmét a Dakar Ralik történetében.

A quadoknál Sergey Karyakin jelentősen gyorsabb volt riválisainál, hiszen 20 perccel előbb ért célba mindenki másnál, így összetettben immár 1 óra és 16 perc az előnye Ignacio Casale előtt.

Ezzel véget ért a 2017-es Dakar Rali utolsó előtti versenynapja. Szombaton már a befutó és a díjátadó jön a célban, Buenos Airesben, de persze csak miután a mezőny teljesítette a záróetapot. Az utolsó nap azonban a hagyományokhoz illően már csak egy lazább szakaszt jelent, amelynek össztávja ugyan 786 kilométer, ebből azonban csupán a reggeli 64 kilométer a szelektív, így nagy időkülönbségek nem lesznek, a versenyzők leginkább már csak riválisaik műszaki hibáiban bízhatnak.

CARTE_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: