DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Tereprali

Dakar: Helycsere az élen, törölték a szerdai szakaszt

Loeb átvette a vezetést, de az autós kategória továbbra is szoros, a motorosoknál azonban kezd elhúzni a favorit. Míg a keddi programot sikerült lebonyolítani, egy földcsuszamlás miatt elmarad a verseny legjobban várt szakasza.

Újra átlépett egy országhatárt a Dakar, és Bolíviából visszatért Argentínába a keddi 900 kilométeres szakasz folyamán. Az eső, amely számos korábbi szakasz megrövidítéséhez – és a szombati program törléséhez – vezetett, ezúttal is szerepet játszott: a szelektív 492-ről 417 kilométerre rövidült.

A rali éllovasa, Stephane Peterhansel két perces előnnyel elsőként kezdte a gyorsaságit, és két mérőpont után még a leggyorsabb idővel rendelkezett. Egy rövid megállás miatt azonban Peugeot-s csapattársa, Sebastien Loeb átugorta őt. A kilencszeres WRC-bajnok egy ponton öt perces előnyben volt, egy defekt azonban őt is hátráltatta. Így is sikerült megnyernie a szakaszt, és másfél perces különbséggel átvennie a vezetést.

Cyril Despres a harmadik Peugeot-val visszakapaszkodott a harmadik helyre, megelőzve a nehéz napot teljesítő, szelektívet csak hetedikként záró Nani Romát. Despres lemaradása az éllovastól már 17 perc, tovább nyílik az olló a vezető páros és az üldözők között.

Először nyert egy versenyző két szakaszt is a motorosok mezőnyében: Joan Barreda uralta az Uyuni-Salta távot, a spanyol azonban, aki a verseny korábbi részében egyórás időbüntetést kapott illegális tankolásért, az összesítésben a kilencedik helyen jár. A KTM-es Sam Sunderland viszont napi harmadik helyével hozta a kötelezőt, és tovább növelte előnyét közvetlen riválisaival szemben: már 21 perccel vezet Pablo Quintanilla előtt. A négykerekűek 2014-es győztese, Ignacio Casale idén először volt a napi leggyorsabb a quadosok között. Az összetettben harmadik helyen áll Sergey Karyakin és Axel Dutrie mögött: őket 10 perc választja el egymástól, mindenki más lemaradása legalább két óra.

Az utoljára pályára engedett kamionosok veszítették a legtöbb versenytávot az időjárás miatt, az ő nyolcadik gyorsaságijuk már 174 kilométernél véget ért. Martin van der Brink egysége második szakaszgyőzelmét szerezte – mivel Renault-ja kigyulladt az első héten, már nincs a győzelemre esélyesek között –, az összetettben pedig mindkét Kamaz megelőzte Gerard de Rooy kamionját, a versenyt így Dmitry Sotnikov vezeti.



Bár a rövidítésektől eltekintve a szelektívek nagyobb gond nélkül lezajlottak, az utolsó összekötő szakaszon káosz alakult ki, mely a következő napra is kihatott. Az időjárás miatt földcsuszamlás torlaszolta el az utat 160 kilométerre a saltai céltól, számos egységet, valamint szervizjárműveket is elvágva a tábortól. Bár létezett egy hosszabb kerülő, ez azt jelentette volna, hogy számos egység nem ér vissza időben a táborba, és nem tud felkészülni a szerdai szakaszra – a verseny legjobban várt és leghosszabb, 1000 kilométeres „Super Belen” távjára.

A szervezők előbb fejetlenséget mutattak, majd drasztikus döntés mellett tették le voksukat: a szombatihoz hasonlóan teljes egészében törlik a szerdai programot, a napot pedig arra használja fel a mezőny, hogy a csütörtöki kiindulópontra, Chilecitóba utazzon. A Dakar egyúttal felajánlotta segítségét annak a Volcan nevű falunak, ahol pusztítást okozott az utat is eltorlaszoló földcsuszamlás: egészségügyi személyzetük segít a bajba jutottaknak.

Az autós kategória első öt helyezettje:

1. LOEB (FRA), ELENA (MCO)

PEUGEOT

20:10:05

2. PETERHANSEL (FRA), COTTRET (FRA)

PEUGEOT

+00:01:38

3. DESPRES (FRA), CASTERA (FRA)

PEUGEOT

+00:17:17

4. ROMA (ESP), HARO BRAVO (ESP)

TOYOTA

+00:23:36

5. HIRVONEN (FIN), PERIN (FRA)

MINI

+00:53:41

 

   
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: