DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Dakar: Kezd elszakadni a két francia

Peterhansel és Loeb kiemelkedett az autósok mezőnyéből, a Peugeot-k uralmát azonban sikerült megtörni. A motorosok között folytatódott az eddigi minta: minden nap más versenyző nyert.

A hivatalos számozás szerint a hetedik, ténylegesen a hatodik szakasszal folytatódott a Dakar Rali hétfőn: a szombati programot ugyanis esőzés miatt törölték, így a résztvevők az egész hétvégét pihenéssel töltötték. Az időjárás a La Paz és Uyuni közti menetrendre is rányomta bélyegét: a tervezett több mint 300 helyett csak 161 kilométer volt szelektív.

A vezetést megőrző 12-szeres győztes, Stephane Peterhansel és navigátora, Jean-Paul Cottret megkétszerezte előnyét honfitársával, Sebastien Loebbel szemben: a francia duót két perc választja el egymástól, és kezdenek elhúzni a riválisoktól: a harmadik helyezett lemaradása már 11 perc.



A napot a három Peugeot még az első három helyen kezdte meg, Cyril Despres azonban nem találta meg a ritmust a homokos pályákon – nincs arról hír, hogy eltévedt, vagy más problémája lett volta –, így a napot csak hetedikként zárta, és az összetett negyedik helyére csúszott vissza az erősen teljesítő Nani Roma mögé. Jól szerepelt a nap során Giniel de Villiers, Mikko Hirvonen és a privát Peugeot-t vezető Sheikh Khalid Al-Qassami, akik harmadik, negyedik és hatodik helyet hoztak.

Hat szakaszt a hatodik különböző versenyző nyerte a motoros mezőnyben, miután az amerikai Ricky Brabec hajszállal verte Paulo Goncalvest – a hondás azonban az összetettben csak a 14. helyen áll. Továbbra is az egy alkalommal eltévedő brit Sam Sunderland vezet a chilei Pablo Quintanilla előtt – a különbség 17 perc –, míg a harmadik helyen Adrian van Beveren áll, aki bukott hétfőn, de következmények nélkül.

Sergey Karyakin idei első szakaszgyőzelmét szerezte a quadosok között, ezzel pedig az abszolút vezetését is átvette Simon Vitse előtt. A kamion és UTV kategória még nem látta meg a célt, de utóbbiban őrségváltás történt: a nagy fölénnyel vezető Mao Ruijin kétórás időbüntetést kapott, mivel az ötödik gyorsaságin több időt töltött a maximálisan megengedettnél.

Az autós kategória első öt helyezettje:

1.

PETERHANSEL (FRA), COTTRET (FRA)

PEUGEOT

15:57:06

2.

LOEB (FRA), ELENA (MCO)

PEUGEOT

+00:01:57

3.

ROMA (ESP), HARO BRAVO (ESP)

TOYOTA

+00:11:07

4.

DESPRES (FRA), CASTERA (FRA)

PEUGEOT

+00:14:01

5.

HIRVONEN (FIN), PERIN (FRA)

MINI

+00:47:24

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: