DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Tereprali

Hosszú hétvége a Dakaron: Törölték a szombati szakaszt

A kedvezőtlen időjárási körülményekre hivatkozva a szervezők úgy döntöttek, teljes egészében törlik a Dakar Rali hatodik szakaszát, így a mezőnyre most a tervezett egy helyett két nap pihenő vár.

Alaposan meggyűlik idén is a baja az időjárással a Dakar Rali mezőnyének: már a pénteki, Tupiza és Oruro közötti szakaszt is le kellett rövidíteni a heves esőzések miatt, s mivel a körülmények azóta sem javultak, a szervezők szombat délelőtt úgy határoztak, teljes egészében törlik a szombati etapot. A versenyzők 786 kilométert tettek volna meg Orurótól a bolíviai fővárosig, La Pazig (ebből 527 km lett volna szelektív), így viszont a mezőny gyakorlatilag két nap pihenőt kapott, hiszen a vasárnap eredetileg is szünnap lett volna.

A szervezők hivatalos közleménye szerint egyébként az időjárásnak köszönhetően egyes versenyzők még mindig csak úton vannak a kiinduló tábor felé, így nem tudják garantálni, hogy minden résztvevő gépét el tudják szállítani és fel tudják készíteni a szombati szakaszra – ezért is döntöttek az etap törlése mellett.

peterhansel-dakar



Ez viszont azt jelenti, hogy a Dakar a hétfői, La Paz és Uyuni közötti 622 km-es (ebből 322 km-t mérnek majd) szakasszal folytatódik a két szünnap után, vagyis már a második hét fogja kezdetét venni a 2017-es viadalon, így érdemes áttekinteni, hogyan is állnak az egyes kategóriák élmezőnyei. Az autósok között Peugeot-uralom kezd kirajzolódni: Stephane Peterhansel vezet Sebastien Loeb és Cyril Despres előtt, míg a toyotások közül egyedül Nani Roma tudta tartani a lépést.

A motoroknál változatosabb a helyzet a gyártókat illetően: a KTM-es Sam Sunderland áll az élen, megelőzve Pablo Quintanillát (Husqvarna) és Adrien van Beverent (Yamaha). A kamionosoknál az Ivecót terelgető Gerard de Rooy tört az élre a pénteki szakaszt követően, de ott loholnak a nyomában a Kamazok, Eduard Nyikolajev vezetésével. A quadosoknál teljes a Yamaha-fölény: az első négy helyen az ő versenyzőik állnak, míg az új UTV-kategória kis túlzással már el is dőlt, Mao Ruijin előnye ugyanis már csaknem két óra a legközelebbi üldözőjével szemben.

A Dakar Rali állása a szünnap előtt:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Peugeot) 14 ó. 2p. 58 mp., 2. Sebastien Loeb (Peugeot) +1:09 p., 3. Cyril Despres (Peugeot) +4:54 p., 4. Nani Roma (Toyota) +5:35 p., 5. Mikko Hirvonen (Mini) + 42:21 p.

Motorosok: 1. Sam Sunderland (KTM) 15 ó. 22 p. 5 mp., 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +12 p., 3. Adrien van Beveren (Yamaha) +16:07 p., 4. Gerard Farres Guell (KTM) + 20:57 p., 5. Matthias Walkner (KTM) +29:01 p.

Quadosok: 1. Simon Vitse (Yamaha) 19 ó. 32 p. 22 mp., 2. Szergej Karjakin (Yamaha) +8:14 p., 3. Axel Dutrie (Yamaha) +10:35 p.

Kamionosok: 1. Gerard de Rooy (Iveco) 14 ó. 6 p. 7 mp., 2. Eduard Nyikolajev (Kamaz) +2:23 p., 3. Dimitrij Szotnyikov (Kamaz) +6:36 p.

UTV: 1. Mao Ruijin (Polaris) 11 ó. 53 p. 39 mp., 2. Leandro Torres (Polaris) +1:56.39 p., 3. Li Dongsheng (Polaris) + 3:29.59 p.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: