DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Dolgos szakasz a Qualisport Racing mögött

Ahogyan a szervezők ígérték, az Africa Eco Race harmadik versenynapja jó alaposan megdolgoztatta a versenyzőket, köztük a Qualisport Racing kamionosait is. Kovács Miklós és legénysége a 4. idővel zárta a szakaszt Tagounite és Assa között, ahol 433 kilométer volt a mért táv hossza. A Scania-trió napját a célban egy kisebb affér is színesítette.

„Elfáradtam egy picit, de egyébként jól éreztük magunkat” – értékelt a célban Kovács Miklós, miután 5 óra 51 perc 20 másodperces idővel átszáguldott a napi szakasz célvonalán. „Volt jó is, rossz is, élveztük is, meg nem is. Mentünk sziklákon, dűnéken, minden volt a mai szakaszban, ami a sivatagi versenyekre jellemző. Jól mutatja a mai nap nehézségét, hogy láttunk odabent rostokoló Kamazt is, pedig rájuk ez egyáltalán nem jellemző. Hogy milyen a Scania? Arról nincs semmi különös mondanivaló, hibátlanul működött egész nap és nagyon elégedett vagyok a Good Year abroncsokkal is.”

A kategória összetettjében továbbra is az 5. helyen álló Qualisport-egységnek egy afférja is volt a nap folyamán: „Most, hogy átgurultunk a célvonalon, az egyik autós kolléga átjött háborogni, mert beszorult mögénk egy időre, úgy körülbelül 100 kilométerre. Nem engedtük el, mert nem is tudtunk róla, hogy ott van mögöttünk a porban. Nem működött a Sentinel, hiába nyomták, mi nem hallottuk. Ez a sport ilyen, előfordul az ilyesmi, ezt ők is megértették. Tegnap velünk is előfordult, hogy hiába nyomtuk a Sentinel gombját, nem engedtek el bennünket.”

A kamionos összetettben Andrej Karginov, a Kamaz korábbi Dakar-győztese vezet, két Tatra-egység, a csőrös versenygéppel az Africa Eco Race-en első ízben induló Jaroslav Valtr, valamint a korábbi többszörös győztes Tomas Tomecek előtt. Szergej Kuprijanov áll a 4. helyen a metángáz hajtású Kamazzal: őt követik a Qualisport Racing kamionosai, akik az orosz pilóta mai malőrjének köszönhetően 1 perc 49 másodpercnyire faragták hátrányukat. Az Opel Dakar Team MAN-jének, a Darázsi Zsolt és Szalai Norbert alkotta párosnak technikai gondjai adódtak, így rájuk egyelőre még vár a tábor magyar kontingense.

Az Opel-gárda autós párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László gondok nélkül tudta le a napi penzumot: 5 óra 6 perc 36 másodperces idejük az autósok között a nap 15. ideje volt, az összesítésben pedig a 13. helyen állnak. „Volt, hogy fennakadtunk egy dűnén és homokot kellett lapátolnunk a kerekek alá, de olyan is, hogy Mikiékkel együtt mentünk egy darabon. Összességében véve változatos nap volt, élveztük” – fogalmazott Szalay.

Az autósoknál ezúttal sem volt új a dermesztően hideg éjjel után fényesen ragyogó nap alatt: Vlagyimir Vasziljev a Minivel ezúttal csupán 3 perc 15 másodpercet vert a mögötte érkező pilótára, a Ford buggy-val versenyző Thierry Magnaldira. Az orosz rakéta őrzi vezető pozícióját, épp a francia előtt: kettejük között jelentős a különbség, Vasziljev előnye 28 perc 41 másodperc. A motorosoknál új csillag van születőben, ugyanis a nyitónap után Gev Teddy Sella ismét villantott és megnyerte a szakaszt, az előző két évben győztes Pal Anders Ullevalseter előtt. A mindössze 17 éves versenyző nem kevesebb, mint 21 percet vert a norvég legendára, és az összetettben is átvette a vezetést: előnye több mint 51 perc a Honda gyári csapatának kötelékében versenyző Paolo Ceci előtt, a 3. helyen álló Ullevalsetert pedig már 1 óra 7 perccel előzi meg.

Csütörtökön, a viadal negyedik versenynapján is marokkói felségterületen folytatódik a száguldás, a szelektív szakasz hossza 400 kilométer lesz Assa és Remz El Quebir között. Előrejlezésében René Metge versenyigazgató megjegyezte: változatlanul hagyta a tavaly nagy sikerrel debütált szakaszt, mivel a versenyzői visszajelzések szerint ez volt az akkori Africa Eco Race legélvezetesebb menete.

3. szakasz, Tagounite–Assa (össztáv: 525.35 km, ebből szelektív szakasz: 433.07 km)

Autósok:

1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin, Zsilcov (orosz, Mini) 4:17:30

2. Magnaldi, Borsotto (francia, Ford Buggy) 3:16 perc hátrány

3. Sireyjol, Beguin (francia, belga, Buggy) 5:49 p h.

...

15. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 49:07 p h.

Kamionosok:

1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 4:28:17

2. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 42:23 p h.

3. Valtr, Pliny, Skrobanek (cseh, Tatra) 47:00 p h.

4. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:23:03 ó h.

...

Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN)

Motorosok:

1. Teddy Gev Sella (izraeli, KTM) 4:54:39

2. Ullevalseter (norvég, KTM) 21:07 p h.

3. Gabari (marokkói, KTM) 36:41 p h. 

Az összetett állás:

Autósok:

1. Vlagyimir Vasziljev 9:06:04

2. Magnaldi 28:41 p h.

3. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 49:05 p h.

...

13. Szalay Balázs 1:59:11 ó h.

Kamionosok:

1. Andrej Karginov 9:43:04

2. Valtr 1:11:29 ó h.

3. Tomecek 1:37:45 ó h.

...

5. Kovács Miklós 2:36:15 ó h.

Motorosok:

1. Teddy Gev Sella 10:53:10

2. Ceci (olasz, Honda) 51:05 p h.

3. Ullevalseter 1:07:43 ó h.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: