DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Tereprali

Célkeresztben a sivatag

Szalay Balázsék készülődése a célegyenesébe érkezett, a szervizkamionba lassan bekerülnek az utolsó alkatrészes dobozok – katonás rendben, hogy Afrikában már ne kelljen gondolkodni, hanem a szerelők álmukból felébresztve is tudják, melyik alkatrész hol található.

Az Opel Dakar Team szervizeseinek nagy rutinjuk van a sivatagi versenyek elõtti készülõdésben – számtalanszor kísérték már el a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõst maratoni viadalokra –, tudják, mikor kell elkezdeni a pakolást, tudják, hogyan kell ütemezni. A saját életüket könnyítik meg azzal, ha az indulásnál precízek. Most a szilveszterkor rajtoló Africa Race-re készülnek.

„Sokszor voltunk Afrikában, ez tény, de a versenyek elõtt, és alatt sem szabad sohasem rutinból belefogni semmibe, mert egy ilyen versenyen minden nap más. Mindig új problémákkal találjuk szembe magunkat, és akkor a tapasztalat csak abban segít, hogy ne hasaljunk el, hogy ne ijedjünk meg az improvizálástól” – mondta Õri Péter, a szervizcsapat fõnöke, majd még hozzátette, az életük egy ilyen viadal során gyakorlatilag versenyfutás az idõvel. Mert minden nap idejében oda kell érni a következõ táborba, hogy készen álljanak a munkára, mire a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs megérkezik oda az Opel Mokkával. 



„Hatalmas kihívás a sivatagban dolgozni, és nem könnyû napi három-négy óra alvás után továbbindulni a következõ táborba, mégis… Amikor Afrikába készülünk, mindenki fel van dobva. Legalábbis én személy szerint büszke vagyok arra, hogy az utóbbi tíz-egynéhány évben mindig ott lehettem a csapattal. Hosszú, és nehéz egy ilyen verseny, de jó érzés, hogy olyasvalamit csinálhatok, ami különleges…” – tette hozzá Õri Péter.  

A csapat december 27-én 10 órakor, ünnepélyes keretek között, a Hõsök terérõl indul útnak, hogy azután a jármûvek december 30-án átessenek a kötelezõ technikai ellenõrzésen, szilveszterkor pedig Monacóban elrajtoljon a mezõny az Africa Race-en. A behajózás után összesen 6500 kilométer vár a versenyzõkre, amíg Marokkón és Mauritánián át eljutnak Szenegálba, a Rózsaszín-tó partján felállított céldobogóra. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: