DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

A McLaren tényleg meg akarja találni a világ leggyorsabb gamerét

Célegyenesébe került a World’s Fastest Gamer verseny, melynek tétje a McLaren szimulátoros állása. Az F1-es istálló komolyan gondolja: kognitív tesztek, 100 %-os Indy 500, 24 órás futam, mindez Wokingban.

A motorsport egyre több és több szereplője belép az e-sport piacára – a Formula-1 is elindította hivatalos virtuális szériáját –, idén a McLaren is létrehozta saját kezdeményezését World’s Fastest Gamer (a világ leggyorsabb játékosa) címmel, amelynek nem kicsi a tétje: egy szimulátorversenyző pozíció az istállónál. Azaz a győztes a McLaren wokingi főhadiszállásán, szimulátorban segíti a csapat F1-es fejlesztőmunkáját.

A tétnek megfelelően a csapat a lebonyolítást sem aprózza el. A selejtezőkből döntőbe jutott 12 versenyző tíz napot tölt Wokingban, a csapat bázisán, hamisítatlan Formula-1-es légkörben, a királykategóriás projekten lázasan dolgozó mérnökcsapat és a történelem részét alkotó versenyautók társaságában.



A 12 résztvevőt rögtön egy különleges tesztre fogták az első nap: a McLaren specialistái megvizsgálták a kognitív funkcióikat, térérzékelésre, reakcióidőre koncentrálva, ami elengedhetetlen egy szimulátorversenyző számára. A hangsúly természetesen a vezetésen van, a döntősök első körben három versenyen küzdenek meg egymással: ebből egy interlagosi futamot, valamint egy Indy 500-at – amelyet élőben streameltek – már lefutottak. Utóbbi alatt ne valamiféle rövidített verzióra gondoljunk: közel háromórás, 200 körös teljes versenyt futottak. Ehhez képest a hivatalos F1-es e-sport széria londoni elődöntőjében 25 %-os futamokat rendeztek.

Ki kell térni a résztvevők összetételére is, ami vegyesebb nem is lehetne. Van köztük olyan, aki a műfajban valódi sztárnak számít: a holland Bono Huis volt az a szimulátoros, aki a Formula-E teljes mezőnyét legyőzve megnyerte a januári Vegas eRace-t és az ezzel járó 200 000 dollár pénzjutalmat. Van viszont a szereplők között 41 éves francia kétgyermekes apa, dán doktor és brit köztisztviselő is, utóbbi azért érdekes, mert igazi autót még sosem vezetett.

Szerdán megtartják a harmadik versenyt – a McLaren még arra is hangsúlyt fektetett, hogy a döntősök narancssárga tűzálló overallban vezessenek, útmutatást pedig Lando Norris nyújt –, és eldől, a 12-ből melyik hat induló jut tovább a második körbe. Ők már nem játékra tervezett kitbe, hanem valódi, hidraulikus szimulátorba ülnek, amelyhez fizikai erő és állóképesség is szükséges. Különösen azért, mert nekik 24 órás versenyt kell teljesíteniük.

Az utolsó három napra már csak ketten maradnak, akik között eldől a fejlesztőversenyző pozíció: ők már a McLaren valódi F1-es szimulátorát használják. A zsűri november 21-én hirdeti ki a világ leggyorsabb gamerének személyét a tíz nap telemetriai adatainak vizsgálata, valamint a kognitív képességek alapján. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: