DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Rosberg legnagyobb harca Hamiltonnal

Kevés hasonlóan izgalmas verseny volt a hibrid korszakban, mint a 2014-es Bahreini Nagydíj. A számtalanszor próbálkozó, de vereséget szenvedő Nico Rosberg akkor döbbent rá, mennyire erős csapattársa van.

A 2014-es szezon harmadik fordulóját Bahreinben tartották: ez volt az első villanyfényes futam a pályán, tíz évvel az ország első nagydíja után. Az ebben az évben kezdődő hibrid éra még újdonságnak számított, de már ekkor nyilvánvaló volt a Mercedes dominanciája. A pole-pozícióból induló Nico Rosberg és második rajtkockát szerző Lewis Hamilton ezt az április 6-i vasárnapot is uralta, azonban késhegyre menő csatát vívtak a győzelemért. Hamilton a startnál átvette a vezetést, de Rosberg jobban spórolt az üzemanyaggal, ezért már az első kiállás előtt támadásba lendült.



„Ezek a sport legszebb pillanatai, amikor kerék a kerék mellett van, és harcolunk az ellenféllel. Különösen igaz volt ez a mi esetünkben, hiszen azonos autóval mentünk. Rettentő izgalmas volt” – idézte fel a Sky Sportsnak Rosberg, aki jelenleg a csatorna szakértője. „Az első összecsapás során, miközben kigyorsítottunk az 1-es kanyarból, nagyon hirtelen bevágott elém, ezért ki kellett térnem előle. Ezzel kizökkentett és felbosszantott.”

„(A 4-es kanyarban) próbálkoztam belülről, próbálkoztam kívülről, azt hiszem, mindenhogy megpróbáltam, ahogy csak lehetséges, és Lewis mindannyiszor visszajött, egyszerűen nem tudtam megelőzni őt” – mondta a 2016-os világbajnok, aki a Pastor Maldonado és Esteban Gutierrez emlékezetes balesetét követő biztonsági autó után lágyabb gumin támadhatta ellenfelét az utolsó tíz körben, de ez sem volt elég. „Sokat tanultam Lewis erősségéről és az ölre menő harcról, és tudatosult bennem, hogy sokkal agresszívabbnak kell lennem.”

Rosberg viccelődve megrohamozta Hamiltont a futam után – a gyerekkori barátok akkor, a Mercedes-dominancia kezdetén még nem hidegültek el –, de elárulta, valójában fájt neki a kudarc: „A verseny után a parc fermében igyekeztem félvállról venni a történteket, és játékosan rögbis szerelést utánoztam, hogy úgy tegyek, mintha jól szórakoznék és nem viselt volna meg túlságosan. De az igazság az, hogy nagyon magamra vettem” – idézte fel az utólag „Sivatagi Párbaj” néven emlegetett versenyt.

A vereség ellenére Bahrein után továbbra is Rosberg vezette a világbajnokságot, sőt az év többségében a német állt az első pozícióban. A szezonzáróra, Abu Dhabiba második helyen, de esélyesként érkezett, a Mercedes-uralom első egyéni bajnoki címét a Formula-1 történetének egyetlen duplapontos versenyén azonban Hamilton szerezte meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: